17 oktober 2011

Världens barn, del 2

Under de senaste veckorna har väl inte någon kunnat undgå insamlingskampanjen ”Världens barn”. Årets insamling kommer väl att ge cirka 100 miljoner kronor. Vi har haft ”Världens barn”-kampanjer sedan 1998 och under de här fjorton åren har insamlingarna gett ett överskott på över en miljard kronor sammanlagt. Pengarna från insamlingarna går till olika organisationer som ska fördela pengarna.

Nu är min fråga: Har jag under de här fjorton åren sett några bevis på hur pengarna har använts? Ja, några spridda reportage från några skolor i Afrika och något om vattenrening, också i Afrika. Kommer också ihåg något om vaccinationer mot någon sjukdom någonstans i världen. Men eftersom det handlar om så otroligt mycket pengar – över en miljard kronor – tycker jag att man inte har sett så mycket om hur pengarna har använts.

Under de här insamlingsveckorna genom alla år har man överösts av budskap av typen ”vill du ge ett barn i Afrika en chans till utbildning, skänk då en slant till Världens barn”. Syftet med insamlingarna har under alla dessa år varit ”pengar till Världens barn”, alltså ett mål till intet förpliktigande. Ungefär som Sveriges U-landsbistånd, där målet är ”en procent av BNP” inte till vad pengarna ska användas.

Tänk om man i stället sagt något i stil med att ”nu ska vi borra brunnar i Namibia så att barnen där kan få rent vatten. Att borra en brunn kostar 10 000 kronor och vi ska under januari borra tolv brunnar i Katima Mulilo. Under våren ska vi borra ytterligare åtta brunnar i Tsumeb och planen är att under 2012 borra ett femtiotal brunnar i Rundu och Oshataki. Vi återkommer till våren med mer information med en utförligare redovisning om våra brunnsprojekt i Namibia”.

Jag har tidigare skrivit om våra välgörenhetsorganisationer i ett inlägg:

Tycker det är konstigt att dessa organisationer, som får så mycket pengar, inte ger en ordentlig redovisning till alla oss ”som skänker en slant” om hur pengarna har använts.

Inga kommentarer: