10 oktober 2011

Euron, del 6

Berlusconis Italien är ytterligare ett Euro-land som inte skött sin ekonomi. Man har ett budgetunderskott på bara strax över 3 %, alltså långt från de grekiska siffrorna. Men det finns en annan parameter som Euro-länderna har att rätta sig efter, nämligen statsskuldens storlek.

De länder som gick in i EMU-samarbetet förband sig att hålla sin statsskuld under 60 % av sin BNP. I Italien är statsskulden det dubbla, 120 %! Men eftersom Italien har en plan för att minska sitt budgetunderskott, som också övriga EU-länder tror vara genomförbar, kommer statsskulden successivt att minska. Men eftersom Italien är så stora, och har en så betydande del av EU-ländernas sammanlagda statsskuld, måste den plan Italien presenterat klaras av. Annars riskerar hela Euro-samarbetet att krackelera.

Greklands statsskuld är runt 140 % av dess BNP, Portugals ca 75 %, Irlands nästan 100 % medan Spanien balanserar runt 60 %-strecket. Man förstår Italiens betydelse när dess statsskuld ensamt är större än Greklands, Portugals, Irlands och Spaniens tillsammans. Så visst är det Grekland som är det stora problemet på kort sikt. Men på lång sikt är det Italien som måste få ordning på sina finanser. Annars är det stor risk att EMU-samarbetet spricker.

Inga kommentarer: