16 oktober 2011

Juholts reseräkningar

Juholt har som bekant begärt ersättning för körning med egen bil samtidigt som han använde en hyrbil. Och om man jämför reseräkningarna med fakturorna från biluthyrningsföretaget så går det inte ihop, vare sig geografiskt eller tidsmässigt.

Som svar på journalisternas frågor om felaktigheterna, som det verkade, var Juholts svar att han under de senaste fem åren hade 150 till 200 resdagar om året. Hans svar till en radioreporter var ungefär ”Det handlar alltså om ett par tre oklarheter, när jag skrivit över tusen reseräkningar under de här fem åren. Det handlar om någon promille”.

I Expressen samma dag fanns det kopior på hans reseräkningar

Det tredje och sjätte dokumentet visar de reseräkningar i original, som Juholt själv skrivit. Det ena visar hans reseräkning för februari 2007 och det andra för mars 2007. Så uppenbarligen skrev han reseräkningar månadsvis. Och en reseräkning i månaden under fem år blir max sextio stycken minus några semestermånader. Och så återstår det ändå några månader under 2011. Så de där ”över tusen” som han sa, krymper då direkt ihop till ”ett femtiotal”. Och ”någon promille” blev genast ”5-6 procent”.

Med en så hög felprocent var journalisternas frågor ganska relevanta. Synd bara att dagens journalister inte lyssnar på svaren. Om man gjort det hade man automatiskt haft ett antal intressanta följdfrågor.

Inga kommentarer: