24 januari 2011

Välgörenhetsorganisationer

Svenskarna är ett givmilt folk. Det är kanske därför det finns så många välgörenhetsorganisationer i Sverige idag.

Det finns inte bara givmildhet utan även ett stort engagemang för att hjälpa människor i nöd. Tusentals svenskar jobbar därför ideellt, helt utan krav på ersättning, i dessa organisationer.

Kraven på ersättning görs istället av de olika organisationernas ledningar. Under många år var prinsessan Christina ordförande i Svenska Röda Korset. Jag trodde i min enfald att detta uppdrag var av hederskaraktär. Att hon skulle ha uppburit arvode var något som jag inte ens haft en tanke om. Men tydligen hade hon runt 600 000 kr om året för detta ansträngande jobb. När hon efterträddes av Anders Milton steg arvodet. Och när Bengt Westerberg tog över efter Milton steg arvodet ytterligare, till ca 800 000 kr per år: http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/staffanheimerson/article5529718.ab .

Nu blev det rätt så mycket skriverier om detta höga arvode. Det var ju ändå en välgörenhetsorganisation det handlade om. Kontentan blev att han sänkte sitt arvode. Men ändå inte. Det blev en ny konstruktion av arvodet, på ett sätt som man måste vara politiker för att komma på: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7154958.ab .

Men Röda Korset leds i det dagliga livet av en generalsekreterare, idag heter hon Ulrika Årehed Kågström. Även om hennes jobb jämförs med en vd:s i ett affärsdrivande företag, så är hennes årslön på över en miljon kronor anmärkningsvärd. Om hon också har en Jaguar som tjänstebil, som hennes företrädare Christer Zettergren hade under en tid, vill jag låta vara osagt.

Och det verkar vara samma förhållande i övriga välgörenhetsorganisationer: medlemmar som betalar medlemsavgift, frivilliga som oavlönat drar in pengar till organisationen, styrelser där oftast endast ordföranden har arvode (å andra sidan väl tilltagen), generalsekreterare som har miljonlöner, högt avlönade tjänstemän och en administration ”som får kosta vad det kostar”. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1504859.ab .

Men eftersom alla pengar som strömmar genom dessa organisationer är frivilliga bidrag från allmänheten är det inte så mycket att säga. Vill du göda dessa organisationer så får du. ”Vi lever i ett fritt land”.

Inga kommentarer: