12 oktober 2011

Mittfilen

Det finns en hel del vägar med tre filer runt våra storstäder. Så gott som alla bilister väljer att lägga sig i mittfilen på dessa trefiliga väger. Körfältet längst till höger brukar vara tomt.

De allra flesta bilister har någon gång åkt fast för fortkörning. Så gott som alla bilister har fått böter för att ha parkerat fel. Och att bli stoppad för att alkotestas har blivit vanligare år för år. Men att någon blivit bötfälld för att ha kört i mittfil har jag aldrig hört talas om, trots att det är ett trafikbrott.


I Trafikförordningen står det under rubriken FORDONS PLATS PÅ VÄG: ”023A Ej använt körfält längst till höger … 500:- (i böter)”.

Och lite längre fram i förordningen finns det under rubriken MÖTE OCH OMKÖRNING PÅ VÄG”: ”061 Efter omkörning till vänster ej hållit till höger så snart det kan ske … 1000:- (i böter)”.

Hur många bilister vet om att det är ett brott, med böter som straff, att ligga i mittfilen? Troligen väldigt få, eftersom vi svenskar är vana att följa lagar och andra regler. Min teori är att den verkliga anledningen till trängseln i mittfilen beror på att våra svenska poliser inte heller känner till vad som står i Trafikförordningen.

Inga kommentarer: