21 oktober 2011

FRA

Med jämna mellanrum kommer protester mot FRA och deras planer att läsa våra mail. Om man googlar ”demonstration mot FRA” får man över en miljon träffar. Det finns mängder av tidningsartiklar av typ: http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.222023-ny-demonstration-mot-fra . Det finns också en välbesökt hemsida http://stoppafralagen.nu/ med massor av kommentarer.

Det är många svenskar, framförallt de unga, som protesterar mot att FRA ska kunna göra ett så stort intrång i den personliga integriteten. FRA kommer nämligen att kunna läsa bl. a. de e-mail som passerar den svenska gränsen. FRA kan då få hum om avsändarens och mottagarens privata liv, vilka vänner de har, vad de gillar och inte gillar. Man kommer att kunna se massor av personliga saker, t ex var de befinner sig, vad de gör, deras intressen, deras bekantskapskrets, deras civilstånd, kort sagt hela deras personliga liv blir kartlagda.

Det är många svenska, framförallt de unga som är med i Facebook. Där kan alla läsa vilka vänner man har, ens bekantskapskrets i övrigt, var man befinner sig, vad man gör, ens intressen, ens civilstånd, kort sagt hela ens personliga liv blir kartlagt.

Har en känsla av att en stor del av de som demonstrerar mot FRA också är med i Facebook. Där någonstans tappade jag tråden om vad alla demonstrationer handlar om.

Inga kommentarer: