2 oktober 2011

Euron, del 2

Grekland, som kom med i EMU-samarbetet först får 2001, bytte ut sina Drachmer mot Euro året därpå, samtidigt som de flesta andra EU-länderna bytte ut sina valutor. I EMU-samarbetet är reglerna stenhårda. För att vara med i EMU, och att ha Euron som valuta, får bl. a. landets budgetunderskott inte överstiga 3 % av landets BNP. Men Tyskland fick problem med denna regel redan efter ett år. Till stora delar var det ”den östtyska notan” som blev en alltför stor påfrestning för Tysklands ekonomi. Men att Tyskland, landet som påskyndade Euron som gemensam valuta, skulle råka ut för de hårda sanktioner man hade bestämt, var aldrig aktuellt. Tyska regeringens försvar var att ”visst har vi brutit mot 3%-regeln, men vi har kontroll på läget och om bara ett par år har vi löst problemet”.

När sen andra länder började få för stora budgetunderskott fick Tyskland, tillsammans med övriga välskötta EMU-länder, acceptera deras försäkringar om att ”de hade kontroll på läget och om bara ett par år har vi löst problemet”. De länder som började få ekonomiska problem var framförallt Irland, Portugal och Grekland. Men hela EMU-gemenskapen hade ju ett par år tidigare tvingats lita på Tyskland, när dess regering försäkrade sina kollegor i de andra länderna att ”det här fixar vi”. Och självklart måste man ju lita på att de andra länderna som nu hade fått problem också skulle ”fixa situationen”. Och självklart måste man ju lita på att alla talar sanning. Även om ett lands finansminister inte ljuger kan undanhållandet av sanningen vara lika allvarlig. Och det var precis detta som var fallet med framförallt Grekland. Jag tror inte att många av de övriga länderna riktigt kände till hur de grekiska politikerna t. ex. successivt hade ökat sitt lands pensionsåtaganden.



Nu har Grekland ett budgetunderskott som ligger runt 15 % av BNP, alltså långt över de tillåtna 3 % man förbundit sig att följa. Vad tänker man då göra för att övriga EMU-länder ska fortsätta hjälpa Grekland? En sak som man inför är höjd fastighetsskatt, ett närmast okänt begrepp i Grekland. Där bygger man inte klart sitt hus, eftersom det är först när huset är färdigbyggt som man börjar betala skatt för sin fastighet. Kommer dessa ofärdiga hus att tvingas börja betala fastighetsskatt? Fortfarande har EU-kommissionen inte fått svar på den frågan.

Om icke-färdiga hus inräknas som skatteobjekt kommer detta att inbringa 2 miljarder Euro per år till grekiska staten. Eftersom Grekland har drygt 11 miljoner invånare betyder dessa nya skatteinkomster ca 1 500 svenska kronor per grek och år. Och grekerna har sagt att denna nya fastighetsskatt ska gälla i bara två år. De oroligheter och protester som utbrutit i Grekland p.g.a. detta förslag handlar alltså om man tvingas betala sammanlagt ca 3 000 svenska kronor under två år för att övriga Europa ska fortsätta hjälpa grekerna så att många av dem kan gå i pension vid 50-55 års ålder. Och fortsätta ha ett stort antal offentligt anställda som egentligen inte har någon vettig arbetsuppgift. Och fortsätta leva utan att egentligen betala skatt överhuvudtaget.

Det finns naturligtvis ingen enkel lösning på hur man ska lösa Greklands problem. Att slänga ut dem från EMU-samarbetet och låta de återgå till sina Drachmer kommer att kosta för alla, men är kanske ändå den minst otrevliga åtgärden. De som är långivare till Grekland finns över hela världen. T. ex. hittar vi många pensionsfonder, även svenska, som stora långivare till Grekland. Men även om det skulle innebära lägre pensioner för många européer, kanske det ändå är det bästa som kan hända. De pensionärer i övriga Europa som får sina pensioner sänkta p.g.a. av Greklands konkurs kommer istället att ta igen det på att det kommer att bli hur billigt som helst att semestra i Grekland.

Grekernas valuta kommer att bli en skoj-valuta när de får ta eget ansvar, och när inget annat land behöver betala för deras excesser. Vem tror egentligen på grekerna i dag när de säger att de kommer att ”fixa situationen”? Då måste man vara väldigt blåögd.

(Fortsättning följer...)

Inga kommentarer: