22 oktober 2011

Euron, del 7

Socialdemokraterna i EU-parlamentet förde fram en idé om hur man ska lösa Euro-krisen. Vad man behöver är pengar och om man påför en avgift på alla finansiella transaktioner som genomförs i Europa kommer man att få in massor av kulor. Det är ju så många transaktioner som görs varje dag så det måste ju bli många miljarder varje år.

Det man inte tänkte på var att dessa avgifter måste införas globalt, i alla världens länder samtidigt. Det räcker med att ett land inte inför dessa transaktionsavgifter för att hela tanken blir misslyckad. Detta enda land kan ju då i fortsättningen dra till sig all världens finansverksamhet. Med dagens teknik är det inga problem att världens banker lägger sin transaktionsintensiva verksamhet någonstans långt från deras respektive hemländer. När detta stod klart för socialdemokraterna i EU-parlamentet drog man tillbaka sitt förslag. Det hindrade inte att vissa svenska socialdemokrater fortsatte att tycka idén var alldeles förträfflig. T.ex. Göran Färm, som sitter i EU-parlamentet för socialdemokraterna har skrivit mycket om det här bl.a. i det här inlägget:

Och socialdemokraterna i Sverige har senare hakat på honom och i flera tidningsartiklar fört fram idén om en avgift på finansiella transaktioner.

Om det är historielöshet eller ren okunskap om hur de finansiella marknaderna fungerar vill jag vara osagt. Men i slutet av 1980-talet införde socialdemokraterna en motsvarande skatt i Sverige, den s.k. Tobinskatten, eller ”valpskatten” som den kallades i folkmun. Det som hände var att så gott som all värdepappershandel flyttade utomlands. London blev det nya finansiella centrat för de svenska bankerna. Men även bankernas dotterbolag i Luxemburg, Bryssel och Haag fick ett uppsving. Förkalkylen inför valpskatten visade på många miljarder i intäkter till svenska staten, men efterkalkylen visade att överskottet blev nära noll. Givetvis tog den dåvarande socialdemokratiska regeringen bort den misslyckade valpskatten efter ett par år och värdepappershandeln kunde återigen flyttas tillbaka till Sverige.

Inga kommentarer: