3 oktober 2011

Restaurangmomsen

När man följer debatten om den sänkta restaurangmomsen handlar det nästan bara om hur onödig den reformen är. Meningen ”Ett par kronor lägre krognota, och som bara gynnar de som har råd att gå på krogen” sammanfattar vad tidningarna skriver om.

Tanken att man ska stoppa in reformen i samma fack som ROT- och RUT-avdragen verkar ingen journalist ha haft. Men det måste ju vara den jämförelsen som är den stora vinsten med reformförslaget. Innan ROT-avdraget infördes år 2004 var det den svarta marknaden som rådde för privatpersoner. Det fanns knappast någon hantverkare som var intresserad att göra ett jobb, om det inte var svart. Idag är det precis tvärtom, enligt min erfarenhet. Finns det överhuvudtaget någon hantverkare idag som erbjuder svarta tjänster? Tveksamt.

Jag är ganska säker på att vi inom ”hushållsnära tjänster” kommer att få samma utveckling som skedde med ROT-avdraget. När RUT-avdraget infördes år 2007 utfördes i princip all städning, som köptes av privatpersoner, av svart arbetskraft. Alla har väl hört talas om ”de polska städerskorna”. I dag blir det här området ur skattesynpunkt mer och mer vitt för var dag som går. Tror inte att det kommer att finnas kvar svarta städerskor om ett par år.

När det gäller den sänkta restaurangmomsen kommer denna att gynna alla de restaurangägare som följer de regler som finns idag. De laglydiga krögarna kommer att, betydligt bättre än idag, kunna konkurrera med de krogägare som idag ”inte är med i den där momsen”. Och ju fler gäster en juste restaurang har desto mer till statskassan. En win-win-situation för både stat och ärliga krögare. Och det kommer att ske på de svarta krogarnas bekostnad. Och till syvende och sist kommer ett restaurangbesök för oss alla att bli bättre än idag. Kunnigt yrkesfolk levererar högre kvalitet än de som bara är lycksökare. Och som en sidoeffekt kommer krogbesöket för oss gäster också att bli några kronor billigare. Våra journalister förstår antagligen inte hela bilden, som vanligt.

Inga kommentarer: