14 januari 2011

Snöröjning och facket

Förra året var snöröjningen i många städer en ren katastrof. I år verkar det till att bli ännu värre (hade ”katastrof” varit ett adjektiv hade man kunnat komparera det).

I Rosengård i Malmö finns det en ungdomsförening som tröttnat på all snö som aldrig tas bort. Man erbjöd då Malmö kommun att gratis hjälpa till med snöröjning och halkbekämpning: http://www.skanskan.se/article/20110107/MALMO/701079999/1004/malmo/*/ville-skotta-sno-gratis

Men kommunen tackade nej. Arbetsmiljölagen satte stopp för sådana initiativ. Man kunde istället ha sagt ”facket satte stopp”, eftersom reglerna de hänvisar till är ju framarbetade av facket och sådana regler ändrar man inte på, om det inte gynnar facket på något sätt.

Vi avskaffade skråväsendet för mer än 160 år sedan. Men successivt har vi under slutet av 1900-talet återigen infört många av de regler som gällde på skråväsendets tid. T ex regeln som styr: ”Vem tillåts göra vad?”.

Om man ska dra den här händelsen till sin spets så bör alla tänka på att t ex inte ta upp något skräp som ligger på trottoaren. Då kan man nämligen få med facket att göra.

1 kommentar:

clansman sa...

Hålla med dig och föresten ett STORT GRATTIS på födelsedagen. Slàinte.