19 januari 2011

Jobb eller hobby?


Jag tror att det, även hos den mest hängivne anhängaren av ”bidragssamhället”, finns en insikt i att det är varje människas skyldighet att klara sin egen försörjning så långt det är möjligt. Jag tror också att det, även hos den mest hängivne anhängaren av ”arbetssamhället”, finns en förståelse att om någon av fysiska, psykiska, sociala eller andra verkliga skäl inte klarar sin egen försörjning, ska samhället ställa upp så att även denne kan ha ett drägligt liv. Och jag tror också att de flesta tycker att det bara är positivt om någon skaffar sig en fritidssysselsättning inom något område som verkligen intresserar ”henom” (= henne/honom).

Men när fritidsintresset tar sådana proportioner att egna pengar inte räcker till för att finansiera sysselsättningen, tror jag att det är få som tycker det är OK att skattebetalarna ska stå för fiolerna.

Några exempel:

1. Den som älskar att baka surdegslimpor, och kan tänka sig att syssla med detta på heltid, kommer att stöta på problem. Var ska jag sälja limporna? Räcker min utrustning och mitt utrymme till för mina önskningar? Hur många limpor måste jag göra för att kunna försörja mig?

2. Den som älskar att sjunga, och kan tänka sig att syssla med detta på heltid, kommer att stöta på problem. Var ska jag sjunga där folk kan tänkas betala för att lyssna på mig? Räcker min sångröst och talang till för mina önskningar? Hur många konserter måste jag ge för att kunna försörja mig?

3. Den som älskar att fiska, och kan tänka sig att syssla med detta på heltid, kommer att stöta på problem. Var ska jag sälja fisken? Räcker min utrustning och kunskap till för mina önskningar? Hur många fiskar måste jag dra upp för att kunna försörja mig?

4. Den som älskar att spela golf, och kan tänka sig att syssla med detta på heltid, kommer att stöta på problem. Finns det några penningstinna tävlingar där jag har en chans på prispotten? Räcker min skicklighet till för mina önskningar? Är jag tillräckligt bra för att jag ska kunna försörja mig på tävlingar eller på betalande sponsorer?

5. Den som älskar att odla eterneller, och kan tänka sig att syssla med detta på heltid, kommer att stöta på problem. Var ska jag sälja mina blommor? Räcker min mark, utrustning och kunskap till för mina önskningar? Hur många blommor måste jag odla för att kunna försörja mig?

6. Den som älskar att spela teater, och kan tänka sig att syssla med detta på heltid, kommer att stöta på problem. Vad och var ska jag spela för att dra publik? Räcker min talang och skicklighet till för mina önskningar? Hur många föreställningar måste jag ge, och hur stor publik måste jag ha, för att kunna försörja mig?


Jag tror inte att någon tycker att skattebetalarna ska sponsra personerna i exempel 1 till 5 ovan. Men med exempel 6 är det annorlunda. Varför?

Inga kommentarer: