2 januari 2011

Stockholmslagen i fotboll

AIK, Djurgården och Hammarby för en kampanj om att de vill ha nya arenor. Råsunda, Stockholms stadion och Söderstadion är inte bra nog för lagen i huvudstaden. Varsitt ny stadion står på deras önskelista. Tre nya fotbollsarenor, när de redan har varsin, som alltför ofta gapar halvtomma. I Göteborg kan IFK, GAIS och Örgryte samsas om den nybyggda Gamla Ullevi. Varför kan man inte göra som de?

Och tittar vi internationellt kan t ex Inter och Milan samsas om San Siro. Lazio och Roma har Roms Olympiastadion som sin hemmaplan. Och både Bayern München och 1860 München spelar på Allianz Arena. Och då talar vi om lag som drar mellan 50 och 100 tusen åskådare per match. När det gäller huvudstadslagen handlar det i snitt om cirka 5 000 per match.

Den dag de nuvarande arenorna inte räcker till för publiktillströmningen kan vi börja diskutera frågan. Till dess kanske klubbarna kan lägga sina resurser på att förbättra för publiken på befintliga arenor. Lär av Göteborg, Malmö eller Köpenhamn hur en fotbollsarena ska vara, även om dessa orter ligger ”utanför tullarna”.

Inga kommentarer: