10 januari 2011

Ishockeyderby

I morgon är det dags för retur i derbyt mellan Black Army och Blue Saints i Globen. Förra mötet slutade 0-0, d v s alla överlevde.

Det handlar egentligen om en ishockeymatch mellan AIK och Djurgården. Men vid mötet före jul blev det en match där kvällstidningarna efteråt kunde använda de verkligt stora skandalrubrikerna. De s k supportrarna i respektive lag slogs, med motståndarsupportrar, internt inom respektive klack och med övrig publik. Åskådarna fick fly hals över huvud när huliganerna kom genom murarna av 120 poliser och lika många ordningsvakter. Alla som kom i deras närhet blev attackerade. TV visade bilder på hur barnfamiljer flydde för sina liv.

Nu är det alltså dags för returmatch. Vad har man lärt sig av förra gången? Tydligen ingenting. Det finns egentligen bara ett sätt att hantera vad som hände förra gången: Ishockeyförbundet skulle ha bestämt, eftersom det är deras tävling det handlar om, att matchen skulle spelas inför tomma läktare. Men det svenska ishockeyförbundet lider av samma sjuka som fotbollsmotsvarigheten, nämligen: inkompetens.

Ett annat alternativ, fegare men ändå nästan acceptabelt, kunde ha varit att bara tillåta tillträde för det ena lagets supportrar.

Men man valde det helt huvudlösa alternativet, att inte göra någonting. På samma sätt som Fotbollförbundet alltid har agerat. "Det här får det båda lagen själva fixa." Och för fotbollen har det haft till följd att huliganismen, en företeelse från början enbart i huvudkommunen, spred sig till Göteborg, Malmö, Helsingborg, Halmstad ……. Samma sak kan mycket väl hända inom ishockeyn.

Enligt polisen är det 200-300 huliganer i resp klack, som ställer till det. Man har identifierat 32 st av de värsta. De kan nu vänta sig ordentliga straff. För när det gäller huliganer spar man inte på krutet. Dessa 32 värstingar kommer nämligen inte att få komma in på matchen i morgon kväll. Om de blir igenkända vill säga. Man får nämligen inte registrera dessa pundhuvuden i någon databas. En lösmustasch, en peruk, ett par glasögon – sätten är många att undvika att bli identifierad. Det kan bli andra straff också, om nu någon hinner åtala dräggen innan upploppet i Globen hinner bli preskriberat.

Eftersom alla nu vet att inom Globens väggar är det i princip helt ofarligt att halvt slå ihjäl andra människor, kan man förvänta sig en ordentlig holmgång i morgon. Den vanliga publiken, som andra lag har, kommer naturligtvis inte att riskera sina liv en gång till. Det kommer nog att gapa väldigt tomt på sektionerna för sittplats. Och då kommer allt intresse runt matchen att kretsa runt neanderthalarna. Hur många kommer att bli skadade? Kommer man att hitta någon ihjälslagen efter matchen? Ja, visst ska det bli spännande.

Inga kommentarer: