22 januari 2011

Rättvisan - en gång till

I årets första nummer av lokaltidningen ”Mitt i” finns en artikel om en man som blivit misshandlad, och som nu väntar på rättegång. Men rättegången har redan skjutits upp fyra gånger, eftersom den åtalade inte har dykt upp någon gång. Och detta är inte något unikt. Ungefär var tredje rättegång i Stockholm ställs in av detta skäl, den åtalade struntar i att komma till domstolen.

Uteblir man från en rättegång man är kallad till, kan man få böta 2 000 kronor. Om man fortfarande inte kommer kan det bli tal om polishämtning – om polisen har resurser att leta upp den åtalade förstås. Och vid fortsatt skolk kan personen häktas i sin frånvaro och efterlysas. Och kallas till nya rättegångar - som han/hon fortsätter att skolka från.

De flesta brott de här personerna gör sig skyldiga till är av sådan art att preskriptionstiden är fem år. Och det verkar inte vara några större problem att hålla sig undan år efter år. Och rättvisans kvarnar mal långsamt i Sverige. Det går månader, och ibland år, mellan varje steg i kedjan: brott-brottsutredning-åtal-kallelse till domstolsförhandlingen-domstolsförhandling, som ställs in-ny kallelse till domstolsförhandling-domstolsförhandling, som återigen ställs in-ny kallelse …. osv osv. Efter fem år avskrivs ärendet och den åtalade går fri. 

Inga kommentarer: