26 januari 2011

Parkeringsbolag, en gång till

Jag måste skriva om parkeringsbolag en gång till. I Radio Stockholm hörde jag ett inslag om följande händelse: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=4303390 . En bilist på Lidingö har parkerat enligt alla gällande regler. Trots det fick han böter. Eller kontrollavgift som man vill kalla det.

Nu kunde han bevisa att boten var fel. Men tror ni Hojab rev boten? Nej, bilisten måste gå till domstol för att Hojab skulle riva boten. Boten var på 400 kronor. Processen i domstol skulle kosta bilisten minst 2 000 kronor, som han själv skulle stå för. Även om domstolen kom fram till att det var Hojab som hade gjort fel. Följden blev att bilisten betalade böterna, eftersom alternativet skulle bli så mycket dyrare.

Vad är då Hojab för ett rövarföretag? Jo, Lidingö kommun vill inte anställa egna P-lisor. Därför har man sålt rättigheterna för att uppbära, av politikerna bestämda, parkeringsavgifter till ett företag som heter Europark. Men man har även sålt bort rätten att både bötfälla felparkerare, och rätten att behålla böterna.

Nu är Europark lika lata som Lidingö kommun. Man vill tjäna pengar, men man vill inte anstränga sig. Därför har Europark i sin tur sålt bort sina rättigheter till ett annat företag, Hojab. Hojab har nu rätten att själv agera polis, åklagare, domare och att behålla alla böter.

Lidingö ska ha betalt. Europark ska ha betalt. Men att de fåtal kronor, som det kostar att stå på en parkeringsplats, ska räcka till alla tre intressenterna är ju inte möjligt. Därför är det ju ganska självklart att Hojab ser till att höja avkastningen på sitt arbete med att ”lappa” fordon. Så många som möjligt. Man riskerar ju inget. Det är ju bara en och annan rättshaverist som kommer att gå till domstol. Och dessa haverister är så få att det kan man bjuda på.

Inga kommentarer: