30 januari 2011

Väderkatastrofer

Vi matas dagligen med nyheter om naturkatastrofer från hela världen: översvämningar, torka, jordskred, orkaner, köld, hetta, snökaos osv. Många av ”klimatvarnarna” menar att detta är för att människan bränner olja och kol. Koldioxiden får numera skuld för alla dj-igheter. 

I Australien t ex har man haft fruktansvärda översvämningar i norra delen av kontinenten, i ett område stort som Sverige (!). Men så läser man att så här stora skador har man inte haft sen 1974. Men det är ju bara 35-36 år sedan. På samma sätt brukar man kommentera de olika katastroferna. ”Inte på över femtio år….” ”Värsta katastrofen sen artonhundra kallt….” ”Inte sedan nittonhundrasjuttidutti har ….” etc. Det betyder att det inte är första gången sådana här väderrelaterade katastrofer inträffar. De allra flesta har haft sina motsvarigheter i modern tid. Det tycks finnas en viss regelbundenhet i katastroferna.

Tänk om det inte är koldioxiden som är boven, utan istället att vi gått in i informationssamhället. Anledningen till att vi nu får reda på katastroferna är att det idag finns så många rapporteringsmöjligheter, som vi inte hade för t ex 35-36 år sedan när Australien översvämmades förra gången. Och naturligtvis inte heller längre bak i tiden. 

Inga kommentarer: