24 november 2011

Zlatan som förebild

Zlatan har ju gett ut en bok där han berättar om sitt liv fram till idag. Det mesta handlar givetvis om hans fotbollskarriär, men man får även en bra bild hur hans uppväxt var.

Många har lyft fram Zlatan som en förebild för andra invandrarungdomar i förorternas slum. Man har pekat på att man som Zlatan kan bli framgångsrik på att spela fotboll istället för att ägna sig åt kriminalitet och droger.

Men är Zlatan egentligen rätt förebild? När han som nybliven professionell fotbollsspelare kom till holländska Ajax dröjde det inte länge innan han kom på kant med tränaren Adrianse. Louis van Gaal blev ny tränare och även med honom fick Zlatan problem. När sedan Zlatan inte kunde samarbeta med den unga stjärnan van der Vaart, och kom i slagsmål med Mido, en annan Ajaxstjärna, valde van Gaal att sälja iväg Zlatan till Italien.

I Italien, först i Juventus och sedan i Inter, blev det nya bråk. Nu med de äldre fotbollsproffsen Zebina, Viera och Deschamps. Och bråken bestod inte bara att man tittade snett på varandra och var otrevliga, utan det handlade om regelrätta slagsmål.

Många i Inter drog en lättnadens suck när Barcelona värvade honom. Men i Barcelona blev han ganska snart ovän med tränaren Guardiola. I sin bok skriver Zlatan att han bara väntade på ett lägligt tillfälle, gärna med många journalister samlade, för att ge Guardiola ”på truten”. Det var dessa motsättningar som resulterade i att Zlatan fick gå till Milan för ett relativt lågt pris. Företrädare för Barcelona har sedan sagt att Zlatan var deras sämsta affär någonsin.

I Milan dröjde det inte länge förrän Zlatan rök ihop med Onyewu, en av Milans bästa spelare. Eftersom man ändå betalat en del för Zlatan blev lösningen att skicka iväg Onyewu från Milan. Först ett snabbt lån till holländska Twente, innan man lyckades sälja honom till portugisiska Sporting.

Men även om man skickade iväg Onyewu, så fanns det effekter kvar efter hans och Zlatans bråk, nämligen ett brutet revben på Zlatan. Det tog ett par månader innan skadan hade läkts och Zlatan återigen obehindrat kunde spela fotboll.

Tydligen är Zlatan en typ som lätt kommer i konflikt med andra, och som löser sina konflikter med knytnävarna. Zlatan är, trots sina framgångar på fotbollsplanen, kanske ändå inte världens bästa förebild för problemungdomar i slummen.

Inga kommentarer: