20 november 2011

TV-eken

I Stockholm finns en ek vid radio- och TV-husen. Eken är gammal och rutten och nu har kommunen bestämt att den ska tas bort, så att ingen kommer till skada när, inte om, den faller ihop av ålderskäl.

Tidningarna och lokalradion har rapporterat hela veckan om eken och det stora antal aktivister som kommit till platsen för att skydda eken.


Häromdagen skulle eken sågas ned, men mängden demonstranter var så stor att polisen inte kunde garantera trädfällarnas säkerhet, och därför inställdes trädfällningen.

Men varför är då eken så viktig för alla dessa människor, så att man dygnet runt kan bilda en försvarsmur för eken? Kan det vara för att Stockholm kallas ”Eken”? Eller har aktivisterna bara ovanligt mycket tid att slå ihjäl?

Ett av argumenten som ofta har förts fram, för att låta eken stå kvar (till den själv rasar), är att det ingen annanstans i någon storstad i världen finns en lika gammal ek. Men detta argument blir ju ett argument för att fälla den. Tydligen finns det en gräns för hur gammal en ek kan bli. Annars skulle det ju ha funnits äldre, eller åtminstone lika gamla, ekar runt om i världen. Men tydligen har alla andra ekar inte klarat av att leva längre.

Så min uppfattning måste bli att ett träd på väg att rasa samman, som står mitt i en trafikerad gata, mellan kontors- och bostadshus, uppstagat sedan länge, måste tas bort innan någon får det i huvudet.

Sen kan ju aktivisterna lägga sin energi på lite viktigare saker.

Inga kommentarer: