22 november 2011

Lågenergilampor

Jag har tidigare skrivit om politikers brister i det som kan kallas konsekvensanalys. Man tar ett beslut, för att lösa ett problem, som i första läget verkar vettigt, men som sedan får effekter som skapar andra problem. Och ofta blir dessa ”konsekvensproblem” värre än det ursprungliga problemet. Och alltför ofta har följdproblemen varit kända sedan länge.

Ett sådant problem är de s.k. lågenergilamporna. I ett försök att minska energianvändningen förbjöd man de traditionella glödlamporna. Istället skulle alla hushåll börja använda lågenergilampor. Fördelen med dessa nya lampor, jämfört med de gamla, är att de håller längre och drar mindre energi. Nackdelen är att de innehåller kvicksilver som förbjöds i Sverige år 2009. Men då undantog man lågenergilampor från förbudet.
Om man andas in kvicksilver kan det i värsta fall ge skador på hjärna och njurar. Sömnbesvär, irritation och personlighetsförändringar är några andra exempel på vad långvarig kvicksilverexponering kan resultera i.
Minna Gillberg, miljöexpert och tidigare rådgivare åt Margot Wallström under hennes tid som EU:s miljökommissionär, ifrågasätter den stora miljövinsten med lågenergilampor. ”Först ägnar man årtionden åt att rensa Sverige på kvicksilver, sedan sprider man ut det igen helt okontrollerat. Det är fullständigt absurt.”


Inga kommentarer: