2 november 2011

Östtyskland, del 5

Jag fortsätter granskningen av fakta om Östtyskland och hänvisar till de senaste fem dagarnas inlägg.

Det finns några fakta som jag tycker kan vara värda att kommenteras.

Ett av mina googlade fakta var om apoteken. När Sverige tog bort sitt statliga apoteksmonopol för två år sedan, återstod endast Kuba och Nordkorea som fortfarande hade statligt monopol på apoteksområdet.

Fackföreningarna i Östtyskland var officiellt enbart intresseorganisationer, men hade i realiteten mycket stor makt. Efter valet 2006 i Sverige, när den borgerliga alliansen vann, har fackens makt här  minskat. Dessutom har facken för tjänstemän, akademiker o liknande tagit ett steg framåt, samtidigt som LO-facken har fått mindre betydelse i politiken. Vår fackföreningsrörelse kommer att bli mer och mer lik den europeiska, och mindre lik den som fanns i de forna öststaterna.

Svenska Spel har visserligen fått konkurrens av ATG, Bingolotto och andra spelbolag. Men fortfarande är det långt ifrån att fritt etablera ett spelbolag i Sverige.

Systembolaget har fortfarande ingen ordentligt konkurrens.

Den politiska majoriteten i Sverige hade målsättning som östtyska staten, där man byggde på "Lika lön för lika arbete"-principen. Under 60-talet förändrades målsättningen till "Lika lön för allt arbete". Målet då var att en städerska på sjukhuset skulle ha samma lön som kirurgen. Under den ekonomiska nedgången på 80-talet hade man gått över till "Lika lön oavsett arbete", ett tillstånd man försökte uppnå genom skatter, bidrag och subventioner. Genom bl.a. Arbetslinjen och Jobbskatteavdrag försöker den borgerliga alliansen i Sverige att återskapa det som gällde i den tidiga Socialdemokratiska staten ”Lika lön för lika arbete”.

(fortsättning följer...)

Inga kommentarer: