18 november 2011

Stockholms skolor

Häromdagen skrev jag om Carema och deras äldreomsrorg. Men det är inte bara landstinget som saknar kompetens att skriva avtal med uppdragsgivare. Även Stockholms stad tydligen:

Stockholm stad har skrivit avtal med Volvo IT om datastöd för lärare, elever och administrativ personal i Stockolms skolor. Nästan 50 000 lärare och övrig personal, samt 80 000 elever är berörda. Kostnaden är nästan en halv miljard kronor per år. Eller ca 3 500 kr per användare.

Vad får man för det? Jo, det datastöd man hade tidigare, men utan egen personal. Tanken var att antalet it-tekniker skulle minska, men alla jobbar fortfarande kvar. Den tjänst som Volvo IT levererar är tydligen av så låg kvalitet, så för att verksamheten ska fungera måste Stockholm stads egen it-personal ofta gå in och rätta till alla brister. 

Det finns många delar i tjänsten som verkar konstiga. Varje elev har t.ex. ett eget mail-konto, som nästan ingen använder. Det vet väl alla att ha egna mail-konto vill man nog hantera på egen hand. Men kostnaden enbart för dessa mailkonton är ca 50 miljoner kr per år.

Dessutom verkar den datautrustning som Volvo IT tillhandahåller är allt annat än modern. Ofta sämre än den utrustning som man hade tidigare och som Volvo IT fick ta över gratis (!).

Och enligt artikeln, som även fanns i papperstidningen, så var svarstider och applikationer på en nivå som var helt oacceptabla. Många kände sig förflyttade minst tio år tillbaka i tiden.

Men trots den massiva kritiken från användarna om funktionalitet och av staden beträffande kostnaderna, så har inte Volvo IT gjort något fel – enligt skrivet avtal.

Ännu en gång ser vi hur den offentliga delen av vårt samhälle saknar kompetens när man skriver avtal av den här digniteten. Det är inte bara landstinget som har högavlönade avtalsansvariga som saknar kompetens. Utanför den offentliga sektorn skulle motsvarande dåligt avtalsarbete ha medfört avsked. Och omskrivning av avtalen. Men i den skyddade världen verkar denna inkompetens vara normaltillståndet.

Inga kommentarer: