1 november 2011

Östtyskland, del 4

Jag har de senaste dagarna presenterat några googlade fakta om Östtyskland. Vi svenskar tyckte att Östtyskland var en diktatur, som styrdes med järnhand av en diktator. Och så tycker vi väl fortfarande att det var. Därför borde många bli förvånade om hur lika Östtyskland och Sverige var, framförallt under tiden 1960 och fram till Östtysklands fall 1990.

Och om vi jämför faktalistan med företeelser som fortfarande finns i Sverige år 2011, så måste vi nog erkänna att vi kanske är lite östtyska av oss.  

Låt oss börja med de fakta som handlar om demokrati.

Vi som besökte Östtyskland förvånades över hur övertygade alla östtyskar var att de levde i en demokrati. Landet, DDR som står för Deutsche Demokratische Republik, hade t.o.m. ordet demokrati i sitt namn. Östtyskarna tyckte att man levde i en demokrati, eftersom landet fyllde de flesta definitionerna på begreppet ”demokrati”. Statsskicket var inte republik eller monarki, utan som enda land i världen var man en Folkdemokrati, som egentligen var en lustig tautologi. Demokrati betyder ju ”folkstyre”, och då blir Folkdemokrati lika med det märkliga ordet ”Folkfolkstyre”.

- Man hade fria val, med valhemlighet (precis som i Sverige).
- Det fanns ett parlament där mandaten grundades på valresultatet (precis som i Sverige).
- Man hade ett flerpartisystem (precis som i Sverige).
- Det var lätt att starta nya partier (precis som i Sverige).
- De partier som, som klarade av begränsningarna i valsystemet och kom in i parlamentet fick statligt ekonomiskt stöd (precis som i Sverige).
- Men, om rösterna på ett parti inte räckte för att komma in i parlamentet blev det partiets röster värdelösa (precis som i Sverige).
- Man röstade inte på personer utan på partier, som i sin tur utsåg sina kandidater (precis som i Sverige).
- Röstsystemet var konstruerat så att de större partierna hade fördelar gentemot de mindre, en röst på ett större parti var mer värt än en röst på ett litet parti (precis som i Sverige).

Men det finns skillnader med den östtyska demokratin och den svenska .
- Östtyskland hade inte den typ av personval som vi har i Sverige. Men å andra sidan, det svenska personvalet handlar om att man kan välja en kandidat bara bland de som partiet redan valt ut.
- Däremot var det det östtyska parlamentet som utsåg alla poster i regeringen. I Sverige är det statsministern som enväldigt utser sina statsråd.

När man med dessa fakta ser på Östtysklands statsskick kan man ifrågasätta om det verkligen var demokrati man hade. Det var partierna som var grunden i det östtyska samhället, och då borde det rätta begreppet egentligen vara ”Partikrati”.

Men då måste man också ifrågasätta om vi har demokrati i Sverige.

Inga kommentarer: