31 mars 2011

Brå:s databas

Om du blir misshandlad och man dels skulle få fast gärningsmannen, dels skulle få honom/henne åtalad så tar det i genomsnitt 233 dagar från anmälan till fällande dom. För stöld är motsvarande tidtabell 181 dagar. Och detta gäller om man får tag på brottslingen direkt.


För ett år sedan fick Brå (Brottsförebyggande Rådet) i uppgift att se var de trånga sektorerna är i rättsprocessen. Nu är deras rapport klar och man har byggt upp en stor databas där man kan följa alla brott från anmälan till dom, steg för steg i rättsprocessen. Där kan man se vilka polismästare, chefsåklagare, lagmän och andra inblandade som inte håller måttet. Man kan helt enkelt se ner på personnivå vilka som ”inte jobbar så fort”.

Eftersom alla är överens om att det tar alldeles för lång tid mellan anmälan och dom, har man nu, genom Brå:s databas, fått ett verktyg för beslutsfattare att se till att man har rätt personer på rätt plats. Och att man tar bort de som inte sköter sina jobb. Det fina med denna databas är att den är offentlig så även medierna har tillgång till den.  Om de granskande medierna nu gör sitt jobb kan de få fart på tillsynsmyndigheterna så att de agerar och plockar bort de värsta flaskhalsarna.

Inga kommentarer: