25 mars 2011

X-trakongress

Idag samlas Socialdemokraterna till en extrakongress i Stockholm för att utse ny partiledning. Till kongressen kommer 350 representanter för de 26 olika partidistrikten i Sverige. Kongressagendan upptar följande punkter:

  1. Fredag 25 mars:
    1. Val av ny partiledare
  1. Lördag 26 mars:
    1. Val av ny partisekreterare
    2. Val avnya ledamöter i Verkställande Utskottet
För programpunkterna har distriktsombuden att ta ställning till om man ska säga ”JA” till valberedningens förslag. 

Om jag fattat rätt räcker det att ETT ENDA distriktsombud röstar ”JA”, så går valberedningens förslag igenom. Det finns nämligen inga andra alternativ att rösta på. Hela valproceduren behöver alltså inte ta mer än två minuter sammanlagt.

Det här sättet att ”välja” var inte helt ovanligt i t ex Östeuropa i mitten av förra seklet. Så gott som alla länder på andra sidan järnridån hade flerpartisystem. Men det var bara på pappret. I praktiken fanns det bara ett parti, eller en allians med flera partier, som hade all makt. Valdeltagandet var ofta över 99 %, och alla röstade på det enda tillåtna alternativet. Efter Berlinmurens fall får man gå utanför västvärlden för att hitta länder där ett lands valprocess fortfarande fungerar på detta sätt.

Nu är det inte bara Socialdemokraterna som har en valprocess där medlemmarna befinner sig långt från händelsernas centrum. De flesta svenska politiska partier funkar på samma sätt. Det är väl bara Miljöpartiet som så smått börjar fatta att det är år 2010.

Men för att återgå till helgens kongress kan man konstatera att eftersom demokratin redan är satt ur spel, varför måste så många resa till Stockholm bara för att trycka på JA-knappen. Kan man inte lösa detta över Internet?

Inga kommentarer: