16 mars 2011

Debatt 00-tal

I Sverige har vi ”alltid” haft en speciell inställning till allt som rör alkohol. Och det har ”alltid” varit ett tacksamt debattämne.

1982 stängdes Systembolagets butiker på lördagar. Då startades en debatt om Systembolagets butikers öppettider i allmänhet och lördagsstängningen i synnerhet.

Anhängarna till lördagsöppet hos Systembolaget förstod inte varför man införde lördagsstängning och menade att svenskar numera hade blivit så mogna att ”Systemet” ganska riskfritt skulle kunna ha öppet även på lördagar. Och visst hade det varit praktiskt om man även på en lördag skulle kunna köpa en flaska vin.

Motståndarna var helt övertygade om att den alkoholrelaterade brottsligheten skulle öka lavinartat, framförallt misshandelsfallen, med lördagsöppna systembutiker. Familjer skulle splittras när spriten skulle flöda ohämmat. Och det ohejdade supandet, som skulle följa med de ökade öppettiderna, skulle vara djupt osolidariskt mot ungdomen. Och rattfylleriet skulle öka dramatiskt.

Egentligen är detta inte en höger-vänster-fråga, men Vänsterpartiet och Miljöpartiet var starkt emot lördagsöppna Systembutiker. Hos Socialdemokraterna var det framförallt Broderskapsrörelsen som var motståndare. På den borgerliga sidan var det inte helt oväntat Kristdemokraterna, men även enskilda riksdagsledamöter hos Centern, som var kritiska till lördagsöppet. Så även om frågan inte var helt baserat på vanlig politisk ideologi var det ett kraftigt övertag på den politiska vänsterskalan mot lördagsöppna Systembutiker.

År 2000 började man ett försök i sex län med lördagsöppna Systembutiker. Och trots en intensiv debatt togs året därefter ett beslut om att Systembolaget skulle få ha öppet på lördagar.

Idag, drygt tio år senare, är det nog inte så många, som tycker att lördagsöppna butiker är en dålig idé. Kanske dog debatten när alla de hemskheter som motståndarna hade målat upp inte inträffade.

Inga kommentarer: