26 mars 2011

X-trakongress, del II

Så har då Socialdemokraterna utsett en ny partiordförande. (Jag använder ordet ”utsett” eftersom ”valt” inte är adekvat i sammanhanget.)

Idag blir det fler förändringar. Man kommer att utse en ny partisekreterare och nya ledamöter i ”koncern”-ledningen. Thomas Östros och Ylva Johansson, som bara för några veckor sedan fanns med i diskussionen som kandidater till ny ordförande i partiet, avgick frivilligt från Verkställande Utskottet helt oväntat, trots att de var valda till nästa partikongress 2013. Men det var väl lika frivilligt som partisekreterarens avgång. Ibrahim Baylan kom helt plötsligt på att de där korta varelserna som sprang hemma i hans lägenhet var hans barn, som han lika plötsligt kom på att han måste ta hand om. ”Utrensning” heter det, när vi pratar om motsvarande förhållande i andra sammanhang.

Det skulle vara intressant att få veta hur partiledningen egentligen utses hos Socialdemokraterna. Är valberedningen fristående, eller är det andra som sätter agendan? Och i så fall, vem är denna eller dessa makthavare?

Inga kommentarer: