8 mars 2011

Debatter

Jag har funderat en del på ämnet ”Debatter”. Plötsligt blir något ämne föremål för en debatt, en debatt som väldigt många tar del av och/eller tar del i. Det kan bli förstasidesstoff under en tid. Ibland kan debatten vara länge, och ofta utkristalliseras det två motpoler som debatterar ämnet. Det är antingen ”FÖR” eller ”EMOT”. Debatten kan rasa i någon dag, eller någon vecka. Och ibland varar debatten längre. Men så tar argumenten slut, folk blir trötta på ämnet, det är inte lika aktuellt, det försvinner från förstasidan, ett nytt debattämne tar över intresset – i alla händelser: debatten tar slut och efter en tid har de flesta glömt både ämnet och kanske t o m vilka åsikter man hade när debatten rasade som värst.

Men så någon gång per decenium dyker det plötsligt upp ett ämne på radarskärmen, ett ämne som involverar större delen av Sveriges befolkning, och som delar Sverige i två motpoler: FÖR eller EMOT. Och argumenten som framförs är för den egna gruppen självklara, medan den andra gruppen tycker precis tvärtom. Och vise versa.

Ibland tar debatten sådana proportioner att det krävs ett politiskt beslut för att få slut på debatten och för att lösa alla knutar. Eftersom vi lever i en demokrati har vi ibland utnyttjat möjligheten till rådgivande folkomröstningar. Det kan ske när de här frågorna som dyker upp med tio års mellanrum tar sig sådana uttryck att det krävs en politisk lösning. Och politikerna kanske dessutom saknar förmågan att komma till beslut. ”Låt folket bestämma i en folkomröstning”, kan då bli svaret. I Sverige har vi bara rådgivande folkomröstningar, men sedan folkomröstningen om vänstertrafik 1955 har politikerna valt att följa omröstningsresultatet. Vi har de facto fått beslutande folkomröstningar de senaste femtio åren.

Jag tänker att några dagar framöver ta upp en del debattämnen som gemensamt har haft det som man kan kategorisera som ”Stort ämne”. Ofta har det blivit en politisk lösning, ibland med en föregående folkomröstning. Ett annat gemensamt kännetecken har varit att det tudelat Sverige, där respektive sida har fört fram sina argument. Eftersom en del ämnen har några år på nacken kan det kanske vara av intresse att se om de båda sidornas argument fortfarande håller.

Fortsättning följer…..

Inga kommentarer: