20 mars 2011

Religion = livsåskådning?

Man kan definiera en livsåskådning som en människas föreställning om hur människor eller samhällen bör sträva efter att vara. Denna övertygelse kan vara ideologisk, politisk eller religiös.

Varje människa har en livsåskådning, mer eller mindre utvecklad. För en religiös människa är ofta livsåskådning detsamma som innehållet i hans/hennes religion. (Det bör innebära att anhängare av primitiva religioner också har en primitiv livsåskådning.)

Att vara en anhängare av en religion betyder också att man också har gjort det lätt för sig genom att låta någon annan ha tänkt ut vad ens livsåskådning ska vara. Man kan jämföra det med att äta en måltid. Låt oss titta på tre varianter på detta tema:

1. Det allra enklaste är att gå till McDonalds och köpa en Big Mac & Co. Då får man en måltid som någon annan har tänkt ut, inhandlat råvaror till, tillagat och serverat. Man har inte behövt tänka en enda tanke själv, mer än att gå till restaurangen, för att få sin måltid.

2. Motsatsen är att man själv har tillskansat sig kunskap om vad man tycker om, man har själv inhandlat råvarorna, själv tillagat måltiden utan hjälp av vare sig någon annan eller ett recept och sedan själv serverat sig anrättningen.

3. Mittemellan har vi då att man tittar i en receptbok efter en lämplig rätt man själv valt ut, skriver ner ingredienserna på en inköpslista, går till butiken och inhandlar råvarorna efter inköpslistan, tillagar rätten efter beskrivningen i receptboken och sen själv serverar sig rätten efter instruktioner i receptboken.

Om man överför detta till livsåskådning baserat på religion så kan vi lätt sortera in de olika religionerna i dessa tre grova fack. Pkt 2 ovan beskriver kanske buddhister. Eller kanske rättare sagt: det är grundtanken i buddhism. 

Många frireligiösa, framförallt kreationister som Jehovas Vittnen, Livets Ord-anhängare, men även många muslimer och judar - och ”var tredje amerikan” - hamnar under pkt 1 ovan.

Men jag tror att de flesta människor känner sig mest komfortabel med beskrivningen i pkt 3.  

Synd att vår tillvaro i så hög grad styrs av människor med en livsåskådning analog med pkt 1.

Inga kommentarer: