1 december 2010

Niqab

Läste i Expressen att Diskrimineringsombudsmannen Katri Linna har kommit fram till att det är OK för en elev i Västerorts vuxengymnasium att bära en s.k. niqab (= heltäckande slöja där bara ögonen syns.) 


Eftersom vi lever i ett fritt samhälle är beslutet helt riktigt. Alla har rätt att klä sig som man själv vill.

Men ett fritt samhälle kännetecknas av en integration och samhörighet med övriga människor i samhället. Det betyder att man inte lever i en rättighetsbubbla, helt avskilt från samhället i övrigt. Man har även en skyldighet att anpassa sig till de lagar och normer som styr samhället. Så DO Katri Linna borde ha förtydligat sitt beslut med att ange de konsekvenser denna kvinna kan möta om hon fortsätter att bära sin niqab.

  1. Maskering. Förutom vissa tidningsköpande herrar den 24 december är det bara de som absolut ”inte vill vara med på bild” som maskerar sig. T ex tjuvar som inte vill fastna på övervakningskameror, bankrånare, flaskkastande fotbollshuliganer, skyltfönsterkrossande aktivister. Att vanliga medborgare maskerar sig till vardags är väldigt ovanligt. 
Men det är ju bara att hålla sig för sig själv så är det inga problem.

  1. Livsinskränkning. Man måste avstå från vissa tillfällen i livet. Göra bankärenden, hämta postpaket, flyga, åka tåg, åka till Nåttarö (se tidigare inlägg om olika regelverk) och andra tillfällen då man måste legitimera sig. 
Men bankärenden kan man fixa via Internet, och postpaket kan bud hämta. Och bilen kan ersätta flyg och tåg. Och det finns andra öar än Nåttarö att åka till.

  1. Kommunikation. Även om man håller sig för sig själv måste man ibland kommunicera med andra i samhället. Kommunikation består framförallt av tal, skrift, gester och ansiktsuttryck. 
Men om nu klädseln begränsar kommunikationssätten till tal, skrift och kanske gester (om inte övrig klädsel begränsar detta sätt) kan man alltid använda telefon, sms, e-mail, brev, bud….. Alternativen är många.

  1. Försörjning. Även om samhället har ett ansvar för att dess medborgare har ett ekonomiskt drägligt liv, är det primära att var och en har ett ansvar att försörja sig själv. Jag tror inte att en arbetsgivare värdesätter niqab om han/hon ska anställa en receptionist, butiksbiträde, restaurangarbetare med gästkontakt, säljare, kurator, frisör, läkare, sjuksköterska, lärare, ja de flesta yrken med kund-/gäst-/patient-/klient-/elev-kontakt. Även arbetsgivaren lever nämligen i ett fritt samhälle.  
Men det finns många sysselsättningar där man kan bära en niqab. Exempel: telefonsäljare, mail- och telefonbaserad it-suppport, självständigt back-office-jobb, städare, diskare, arbete vid löpande band, hemsömnad ……. I och för sig måste man tänka på de lagar som styr arbetsmiljön. Man får inte ha klädsel som kan fastna i maskiner eller fatta eld t ex.

  1. Utbildning. Utbildning handlar väldigt mycket om kommunikation, se pkt 3 Kommunikation ovan. För att en lärare ska kunna bedöma sin elev krävs ofta mer än skriftliga prov.   
Men du kan ju alltid studera på distans. I och för sig bör ju utbildningen inte leda till yrken där niqab är ett olämpligt klädval.


Vad jag förstår har DO Katri Linna inte har förmedlat ovanstående beskrivning av de konsekvenser en niqab-bärande person kan råka ut för här i Sverige. I mina ögon en absolut nödvändig information till kvinnan, eftersom hon i det här fallet går en utbildning som ska leda till att bli barnskötare.

Och eftersom det finns en politisk konsensus (bortsett från Sverigedemokraterna) om att vi ska ha ett mångkulturellt samhälle är Linnas beslut, utan att klart och tydligt informera om konsekvenserna, helt uppåt väggarna. Med detta sitt beslut cementerar hon det parallell-kulturella samhälle vi gör allt för att bli av med. Någon borde anmäla henne för Diskrimineringsombudsmannen.


 

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja det finns lösningar till allt,även för en DO !!!

Ulla G