12 december 2010

Fundamentalism

Så här i självsprängartider är det lätt att tänka på anhängare till islam när vi talar om religiösa fundamentalister. Men även den kristna världen har sina fundamentalister. Det finns en mängd varianter/sekter/trosuppfattningar inom den kristna världen som mer eller mindre hör till den kreationistiska delen.

Att vara kreationistisk kristen (= bokstavstroende bibeltolkare) i Sverige är kanske inte så vanligt. Men vi har Jehovas Vittnen, Livets Ord, delar inom Pingströrelsen och mormonerna och andra ”föreningar” som tolkar Bibeln bokstavligt. Att Jesus gick på vatten, uppväckte döda, mättade 5 000 personen med fem fiskar och två bröd osv. är för dem självklart. Likaså att Moses delade på Röda Havet, att Gud skapade jorden på sex dagar, att Gud skapade den första människan genom att blåsa luft i en jordhög, osv.

Om man följer Gamla Testamentets släktled från Adam och framåt http://www.alltombibeln.se/bibelfragan/adamnar.htm  får vi en tidsrymd på ca 6 000 år. D v s om alla i släktledet är normala människor och får barn inte alltför högt upp i åldern. Dessa bokstavstroendes big-bang inträffade alltså ca 4 000 år efter senaste istiden. Eller 1 000 år efter att sumererna lärde sig brygga öl.

Vi andra, som inte är bokstavstroende, har en uppfattning om att jorden är 4-5 miljarder år gammal. I ett tidigare inlägg jämförde jag denna tidsrymd med ett maratonlopp. Om man använder maratonloppet som jämförelse så tror de bokstavstroende att jorden bara existerat de sista sex centimetrarna av loppet.

Men vad är det då för människor som är kristna kreationister? Man blir ju lite förvånad när man läser denna artikel:
http://www.alliansfrittsverige.nu/2009/01/januari-10-2009-mats-odell-r.html . Kan det vara sant? Visste väljarna om detta? Eller är kristdemokraternas väljare komfortabla med att en av ledarna tror att jorden bara är 6 000 år gammal? Det var kanske därför han försvann från regeringen när hans mandatperiod gick ut nu i samband med senaste riksdagsvalet. Men han sitter ju fortfarande i riksdagen och är ordförande i Näringsutskottet.

Att det händer mycket konstigt i vissa sekters gudstjänstlokaler är ju uppenbart. Men fortfarande måste man nog betrakta de bokstavstroende som en marginell företeelse i Sverige. Men i det stora landet USA är det allt annat än marginellt. Här är några artiklar om hur det står till i ”Amerikat”:



Man tar sig för pannan. I den första artikeln kan man utläsa att i genomsnitt 31 % av amerikanarna är bokstavstroende. Var tredje amerikan tror alltså att Gud skapade kvinnan med ett revben från Adam.

Att lågutbildade har större procentsats är kanske naturligt. Men att en femtedel av alla de som har högskoleexamen är bokstavstroende är ju anmärkningsvärt.

1 kommentar:

Mormonlady sa...

Mormoner tror inte alls på Bibeln bokstavligt. Vi tror precis som bibelforskare att Bibeln inte är fullkomlig i dess nuvarande skick, för den har redigerats. Saker och ting har lagts till, dragits ifrån, ändrats osv av redigerare. Vilka var då dessa redigerare? Bl a olika religiösa ledare, munkar, biskopar, kejsare och kungar.