28 december 2010

Parkeringsbolag

Det finns en mycket tveksam företeelse: Parkeringsbolag – kommunala eller privata – ingen nämnd och ingen glömd.

När kommunerna har svårt att fixa kulor via skatten finns det en mycket lönsam verksamhet: Parkeringsbolag. Antingen sköter man det hela i egen regi och plockar själv hem alla p-avgifter och p-böter (eller ”kontrollavgifter”, som man vill kalla det. Men definitionsmässigt bör det rätta namnet vara ”parkeringsböter”). Eller så är kommunen lat och säljer det egna parkeringsbolagets rättigheter till en privat aktör. De rättigheter man på så sätt säljer ut är rätten att agera polis, åklagare och domare i parkeringsfrågor. Dessutom får bolaget behålla, förutom p-avgifterna, även alla p-böter. Den privata aktören betalar kommunen så bra att om kalkylen ska gå ihop måste man ha en ganska stor del p-böter. Men är man själv polis, åklagare, domare och bötesinkasserare i en och samma juridiska person – och att man själv får behålla alla utdömda p-böter - så är det inte så konstigt att dessa parkeringsbolag är ganska så lönsamma verksamheter.

När a-kasseavgifterna år 2006 höjdes med ett par hundralappar (som man dessutom blev kompenserad för med jobbskatteavdraget) tog kvällstidningarna fram krigsrubrikerna. ”Folk får gå från hus och hem p.g.a. de orimliga avgifterna.” Men en p-bot på mellan 500 och 1 000 kronor har man aldrig haft någon synpunkt på. För de flesta journalister verkar den egna politiska uppfattningen vara viktigare än den yrkesstolthet vi läsare tror att de har. 

Anledningen till att man fick sin bot kan vara förseningar i kollektivtrafiken som gjort att man missat p-tiden med fem minuter. Eller att skyltningen var så svårtolkad att man betalade fel belopp för fel tidpunkt. Eller att p-vakten helt enkelt gjorde fel. Eller något annat som inte har med trafiksäkerhet eller framkomlighet att göra. Men det finns ingen opartisk instans där man kan överklaga sin p-bot, eftersom den rollen innehar parkeringsbolaget också.

Jag kan inte finna annat än att parkeringsbolag inte hör hemma i en rättsstat.

Inga kommentarer: