30 november 2010

Utsläppsrätter - vår tids avlatsbrev?

Utsläpprätterna är en följd av Kyoto-avtalet som skrevs 1997. Då kom man överens om att utsläpp av koldioxid skulle minska med fem procent under åren 2008-2012 jämfört med hur det var år 1990. Varje land som skrev på avtalet fick gratis utsläppsrätter som baserades på det totala utsläppet av koldioxid man tidigare hade haft. Men man delar inte ut så många utsläppsrätter att de täcker alla utsläpp landet tidigare gjort. Man minskar antalet med det antal procent som bestämdes i Kyoto-avtalet.

Om nu ett företag ändrar sin produktion så att man släpper ut mindre koldioxid kan man sälja dessa sina överskotts-utsläppsrätter. Det finns sedan ett par år en marknad där man handlar med utsläppsrätter.

Om å andra sidan ett företag behöver mer utsläppsrätter (man kanske har ökat sin produktion) måste man köpa utsläppsrätter på marknaden. Eller i Sverige även av Naturskyddsföreningen. De har av staten utsetts till ensamförsäljare av nya utsläppsrätter i Sverige. Man kan alltså som företag överskrida sitt utsläppskonto, men då kostar det.  

Man kan även som privatperson köpa utsläppsrätter. Kanske man har ett miljöengagemang (och tror på IPCC:s teser). Om man då vill åka på semester och vet att flyget kommer att släppa ut koldioxid, kan man köpa utsläppsrätter. Man lägger alltså beslag på utsläppsrätter, som annars skulle kunna ha hamnat hos företag. Eller varför inte köpa en utsläppsrätt som present till någon man bryr sig om. Genom att som privatperson köpa utsläppsrätter ser man till att Sverige, som helhet, inte ökar sina utsläpp. Ungefär så låter det när Naturskyddsföreningen vill marknadsföra sina utsläppsrätter.

Priset för en utsläppsrätt på ett ton koldioxid är 275 kr. Men priset på marknaden för samma rätt ligger på under 50 kr. Mellanskillnaden är ett bidrag till Naturskyddsföreningens verksamhet. Så står det i alla fall på föreningens hemsida. En ganska så lönsam verksamhet med andra ord. Inte så konstigt att Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson är så positiv till allt vad IPCC rapporterar i allmänhet och utsläppsrätter i synnerhet.

(En konstig sak i sammanhanget är att transportområdet än så länge undantagna från Kyoto-avtalets krav. Först 2012 kommer man att ta med t ex flyg i mätningen av koldioxidutsläppen.)

Om man betänker att koldioxiden bara utgör 0,38 promille av atmosfären. Och att det bara är ca en procent av atmosfärens koldioxid som påverkas av människan. Då är det inte utan att man kan se stora likheter mellan medeltidens handel med kyrkans avlatsbrev och dagens handel med utsläppsrätter.

Inga kommentarer: