19 december 2010

Huliganer

Det verkar vara mer regel än undantag att när fotbollslagen från Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg (vilket tillsammans är mer än hälften av lagen i Allsvenskan) möter varandra blir det bråk. Ibland utanför matcharenan, men alldeles för ofta inne på resp. fotbollsstadion. Man beter sig stenåldersmässigt, kastar föremål på spelarna, bränner av bengaliska eldar, men framförallt slåss man - med alla, vakter, motståndarfans, egna fans och andra som bara kommit i vägen. 

Resultatet efter varje holmgång brukar bli böter för den klubb neanderthalarna representerat. Men i vissa sällsynta fall, när det varit riktigt stökigt, kan utpekade huliganer nekas tillträde till det egna lagets hemmamatcher under någon tid.

Men hur övervakar man då att dessa stenhårda straff efterlevs? Ja, f-n vet. Eftersom vi har den lagstiftning vi har .... 


.... så måste det vara upp till de hundratals matchfunktionärerna att bland tusental åskådare identifiera de avstängda vandalerna. En peruk, en lösmustasch, en hårklippning – det behövs inte så stora medel för att slinka förbi i publikmängden. 

Med andra ord, det finns i realiteten inga straff för huliganerna. Och även om man kunnat efterleva lagstiftarnas intentioner, är det egentligen ett straff, att den enda påföljd man får om man halvt slår ihjäl en annan, är att bli nekad tillträde till några framtida matcher? Ett "straff" som inte betyder något.

Är det konstigt att det aldrig verkar ta slut med bråk på fotbollsmatcherna?

Inga kommentarer: