17 december 2010

Den svenska skolan, forts

I ett tidigare inlägg kommenterade jag den svenska skolan. Enligt de internationella undersökningar som gjorts på området visar det sig att svenska elever år efter år presterar sämre och sämre. Nu tillhör Sverige ”den undre halvan” bland jämförbara länder. Men t ex Finland ligger i topp år efter år. Det underliga är att Finlands skolsystem idag är nästan på pricken detsamma som vi hade i Sverige för drygt 40 år sedan. Men våra skolpolitiker, med utbildningsministrarna i spetsen, började reformera den svenska skolan 1968. Och reformerna har avlöst varandra under de här åren.

Men varför skulle man då förändra skolan. Jo, enligt skolpolitikerna var 60-talets svenska skola inte bra. Visserligen gjorde svenska elever bra ifrån sig när man jämförde länder, men med alla reformer skulle skolan bli ännu bättre. 
Nu har vi facit, och resultatet blev att det gick åt rakt motsatt håll, skolan blev sämre. Då är frågan: Har de svenska eleverna blivit mer korkade, eller hade skolpolitikerna från Olof Palme och framåt helt fel?

Här är listan på våra utbildningsministrar från och med den stora skolreformen 1968:
Alla har ett ansvar för att vår skolas utbildningsresultat har försämrats.

Tänk om nuvarande utbildningsminister Björklund kommer fram till slutsatsen: ”Om vi skulle kopiera skolsystemet i Finland?” Det skulle innebära att det kanske skulle ta ett par-tre generationer innan vi är tillbaka på ruta 1. Och att vi då skulle ha tillbaka den skola som inte fyllde måttet för 40 år sedan. Men då skulle vi återigen ha skolelever som vi kunde jämföra med andra länders högre presterande elever.   

Inga kommentarer: