6 december 2010

Masoud Kamali

I gårdagens Expressen refererades till ett inlägg som Masoud Kamali gjort på debattforumet Newsmill (http://www.newsmill.se/artikel/2010/12/01/sabuni-har-f-tt-sin-ministerpost-som-tack-f-r-sitt-fj-sk-f-r-vita ). I inlägget angrips Nyamko Sabuni, vår jämställdhetsminister, som en Onkel Tom som genom att gått “vithetens ärenden tillskansat sig egna fördelar”. Inlägget kan enklast beskrivas som en ren ärekränkning mot Sabuni.

Vem är då denne Masoud Kamali? Jo, han är född i Iran och är nu professor i socialt arbete vid Mittuniversitetet och vid Centrum för multietnisk forskning vid Uppsala universitet. Han är aktiv skribent i ett flertal tidningar och förekommer frekvent i TV:s olika debattprogram när man ska avhandla integration av invandrare i Sverige. Mest känd blev han när han 2004 av Mona Sahlin, dåvarande integrationsminister, utsågs till regeringens särskilde utredare i diskrimineringsfrågor. I praktiken fick han ensamrätt på allt utredningsarbete rörande integration i det svenska samhället. Han hann producera tolv rapporter innan regeringsmaktskiftet 2006. Hans genomgående tes är att orsaken till svårigheten med integration i Sverige är att vi skiljer på, enkelt uttryckt, ”vi och dom”.

När man sen grottar ner i rapporterna, läser hans artiklar eller lyssnar på honom i debattprogrammen kan man bli väldigt fundersam. T ex tycker han att kritisera hedersmord är ett uttryck för rasism!!!!! ”Det finns mycket värre saker i det svenska samhället, t ex den ’moderna’ form av misshandel och mord som svenska män gör sig skyldiga till gentemot svenska kvinnor.” Han är mot arrangerade äktenskap – ”till dess kvinnan fyllt 18 år”. Därefter är det ”fullt naturligt att bli bortgift”.

Han har även i en intervju ( http://www.paraplyprojektet.se/news.php?id=550&categoryID=4 ) hävdat att "det finns ingen speciell hederskultur". Detta med anledning av hans oförstående över bildandet av organisationen ”Glöm inte Pela och Fadime”. Han sa bl a: ”Man gör en jättestor grej av att några invandrartjejer blivit utsatta för så kallat hedersrelaterat våld. Det handlar om någon mindre procent, en liten grupp” och ”Vad har det med kultur att göra - att gifta bort sina barn?” och ”Det är en myt som vittnar om djupa fördomar, kanske rasism, att påstå att någon speciell hederskultur existerar”.

Trots alla märkliga uttalanden hindrar det inte Kamali att fortsätta sprida sina medeltida teser. Och många blev ju väldigt konfunderade när han i januari 2008 fick ett stipendium på 50 000 kr av stiftelsen ”Artister mot nazister” för sitt arbete. Är stiftelsen helt inkompetent? 

Lika märkligt är det att han för närvarande leder det EU-finansierade forskningsprojektet "The European Dilemma: Institutional patterns and politics of Racial Discrimination”.

Och också märkligt att han tillåts fortsätta vara professor.

Men märkligast ändå måste det vara när Mona Sahlin utsåg honom till regeringens ensamutredare i integrationsfrågor. Det var ju som att låta ”vargen vakta fåren”.

1 kommentar:

clansman sa...

Socialdemokrater säger sig vilja förnya och förändra men med Masoud Kamali faller de långt från mållinjen.