13 januari 2012

Mord i Malmö

I förrgår begravdes den 15-årige kille som sköts ihjäl i Rosengård under nyårsnatten. Föräldrarna fick polisens tillstånd att genomföra en manifestation innan begravningen, en manifestation som gick ut på att föra pojkens kista genom Malmö. Det var ju snällt av polisen, i synnerhet med tanke på pojkens fars uttalande i Expressen ( http://kvp.expressen.se/nyheter/1.2668875/pappa-trodde-aldrig-det-har-kunde-ske ):

”- Vi kom till Sverige för att känna oss säkra. I stället har jag förlorat min son, säger hans pappa Diaa Noman, 42. …. – Jag tycker att Malmös polischef måste avgå. Min son är den fjärde som har mördats här i staden på någon månad.”

Som tur var hade inte polischefen avgått utan kunde ge sitt medgivande till manifestationen.

Sen tittar man i Aftonbladet och hittar en nyhetsartikel ( http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14158867.ab ) där det står följande om det 15-åriga mordoffret:

”… I polisens register finns sex anmälningar mot honom. De gäller narkotikabrott, våld mot tjänsteman, misshandel och flera fall där han hotat människor.
–     Han var inte straffmyndig när de påstådda brotten begicks. Därför blev det inga åtal, säger pojkens försvarare Bo Gülich. I stället lämnades ärendet över till de sociala myndigheterna…”

Om man har ett sådant brottsregister när man är bara 15 år, måste man ha startat sin brottsliga bana tidigt. Och det är ju inte frågan om pojkstreck, utan här handlar det om grov kriminalitet. Och hur många andra brottstillfällen har inte lett till polisanmälan?

Jag tror nog att de flesta svenskar vill ha kvar Malmös polischef. Däremot tror jag många helst skulle ha sett att 15-åringens pappa hade avgått för länge sedan. Oavsett var man bor i världen finns det något som heter föräldraansvar. Finns det fler pappor av samma sort, som den mördade 15-åringens, kommer det att ske fler mord, oavsett vem som är polischef i Malmö.

Även om det är en skitstövel det handlar om, är det självklart ingen som har rätt att mörda honom. Men mördaren kanske också var ett icke straffmyndigt rötägg?

Inga kommentarer: