8 december 2011

Självmordsbombaren

För ett år sedan sprängde sig en självmordsbombare till döds i hörnet Bryggargatan-Drottninggatan i Stockholm. Det besked som säkerhetspolisen gått ut med har varit att det var en ensam galning som utförde dådet.

Man har skämtat om hans bil, som sprängdes minuterna tidigare på Olof Palmes Gata, och prestationen att hitta en ledig P-plats mitt i Stockholm. Man kan ju lätt skämta om ensamma galningar.

Nu ett år senare kommer en rapport från FBI, som har studerat händelsen, och den bild man då får är helt annorlunda. Det verkar ha varit en välorganiserad terrorhandling, med flera människor inblandade. Och planeringen för dådet verkar ha påbörjats redan sju år tidigare.


Själv reagerade jag när självmordsbombarens fru först sade sig inte ha en aning om vad hennes make hade haft för sig. Några månader senare greps hon av den engelska polisen, och det visade sig att hon inte var så oskyldig som hon tidigare hade uppgett.


När sedan den engelska polisen arresterade ytterligare en person som hade koppling till sprängningen i Stockholm, började i alla fall jag att undra om beskeden från SÄPO egentligen hade med verkligheten att göra. Och nu presenterar FBI sin rapport som visar att det handlade om en synnerligen välplanerad aktion, men som av lyckliga omständigheter bara krävde attentatsmannens eget liv.

Om allt hade gått som planerat hade vi i Sverige haft ett motsvarande trauma som man upplevde i Norge med Utöya-massakern.

En tankeställare för alla de debattörer som i våras avfärdade händelsen som en ensam galnings verk, och som menade att det var islamofobi om man trodde att det fanns ett terrornärverk bakom.

Men ändå fortsätter SÄPO att beskriva sprängningen som en ensam galnings verk. Senast i Rapport i SVT i förrgår. Och på en presskonferens i går. Men genom det engelska rättsväsendets arbete har man ju fått en helt annan bild om hela bakgrunden. Här är en bra sammanfattning om vad som är känt i sammanhanget:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sapo-borde-ha-varit-mer-oppet_6690296.svd

Denna FBI-rapport har inte, så vitt jag vet, kommenterats av SÄPO, någon annan myndighet eller av vår politiska ledning. Den officiella bilden från det svenska etablissemanget är SÄPO:s egen bild av händelsen, d.v.s. en ensam galnings verk. Mysko.

Inga kommentarer: