2 december 2011

Djurvän eller djurrättsaktivist?

En riktig djurvän, och naturvän, är en person som får samvetskval och blir handlingsförlamad när han eller hon ser ett fridlyst djur äta på en fridlyst växt.

En djurrättsaktivist är raka motsatsen. Det begriper man när man följer den rättegång som för tillfället pågår i Göteborg. Rättegången handlar om ett gäng aktivister som trakasserat och hotat minkuppfödare, personer som arbetar med djurförsök, körsnärer och andra med djuranknytning. Man har även hotat dessa personers familjer. Och hoten handlar t.ex. om att med knogjärn ge sig på en dotter till en pälshandlare. Denna pälshandlare har även fått sin butik vandaliserad flera gånger. Man har haft demonstrationer utanför butiken, växelvis med att krossa butikens fönster. Pälshandlaren var tvungen att ha poliseskort när hoten var som värst.

En av de mest aktiva, en man på 21 år, har skrivit massor av hotbrev. Flera av breven har skrivits med hans eget blod. När man gjorde husrannsakan hos honom hittade man en bok som heter ”När skymningen faller”. Det är en guide för Djurens befrielsefront där man kan läsa om hur man krossar fönster, hur man hanterar ett polisförhör, och andra bra tips som terrorister kan ha glädje av. För det är just som terrorister man beter sig som. Att mordhota, attackera och förstöra för människor, som dessa aktivister menar är emot djurens rättigheter, är helt naturligt för dessa skitstövlar. Man är så mentalt störda att man är övertygade om att man handlar för en god sak, och att ändamålen helgar medlen. Det är samma mekanism som driver afghanska talibaner, arabiska självmordsbombare och andra religiösa fundamentalister. Det finns även stora likheter med politiska fundamentalister som t.ex. Baader-Meinhof-ligan.

Djurrättsrötäggen ger även ut en internationell tidning som heter Bite Back, där de som nu står inför rätta har skrivit om olika attacker som man varit skyldiga till. Men skryter helt enkelt om anlagda bränder, fönsterkrossning, vandalisering och hot. Men även om udda händelser som t.ex. att man satte eld på en grävmaskin vid ett vägbygge, eftersom den körde ihjäl maskar.

De personer som nu har blivit åtalade har passerat alla gränser för vad man acceptera i ett demokratiskt rättssamhälle. Det handlar om så många lagbrott, och så många åtalade, att rättegången kommer att ta lång tid.

- - - -

Jag tror att majoriteten i Sverige tar avstånd från all terrorism, religiös som politisk. Att det finns mentalt störda typer av Breivik-typ även i Sverige visar rättegången med all tydlighet. Men att det bland allmänheten skulle finnas människor som tycker att de åtalade gör en god gärning finner jag helt osannolikt. Därför blev jag chockad när jag i TV4:s Kvällsöppet följde debatten om just den pågående rättegången. Bland debattörerna fanns en vänsterpartistisk politiker vid namn Jens Holm, som tyckte att det var bra att djurrättsaktivisterna begick brott. (Jo, ni läste rätt.) Det tog ett tag innan jag riktigt greppade vad han sa. Därför var jag tvungen att gå in på TV4Play för att en gång till höra hans inlägg. Och tokf-n försvarade djurrättsterroristerna!

Jag har letat i pressen efter kommentarer till Holms uttalanden. Men det verkar inte som om våra journalister följer TV4:s program. Eller så är gruppen rötägg inte bara begränsad till de åtalade i den pågående rättegången.

Inga kommentarer: