19 december 2011

Juholts fadäser, del 1

När jag tittar tillbaka på mina inlägg ser jag att väldigt många handlar om Håkan Juholt. Kanske dags för en liten sammanfattning över de konstigaste utspelen. Och de är inte få märker jag när jag letar i arkivet. Under sitt första halvår som partiledare har han hunnit komma med många krav, utspel, redogörelser m.m. som han senare har varit tvungen att ta tillbaka.
- - - - - -
Under Håkan Juholts ”förlåt-mig-turné” runt Sverige har ett av huvudbudskapen varit att han i fortsättningen inte skulle sprida ogenomtänkta politiska förslag. Mera eftertanke innan ett nytt utspel, helt enkelt. Men under turnén har han hunnit kräva en stark statlig reglering, monopolisering eller näst intill, av apoteks-, el-, järnvägs- och mobiltelefonsmarknaderna. Nu hinns han ifatt av eftertankens kranka blekhet och börjar förklara vad han egentligen menade med sina krav. I vissa fall betyder detta att han tar tillbaka sina krav och hävdar motsatsen.

Om vi fortsätter med hyresbidragen, som är väl det som folk kommer ihåg mest, så säger han att han inte trodde att han gjorde fel. Men hans assistent Peter Cervin säger att han informerade Juholt om sakläget i augusti, vilket inte hindrade Juholt att på nytt begära fullt hyresbidrag månaden efter.

I sitt installationstal på S-kongressen ville Juholt förhandla med de fackliga organisationerna om pensionerna. Några veckor senare i sitt första maj-tal sa han att förde samtal med LO, SACO och TCO om pensionerna, något som organisationerna sa sig inte ha en aning om.

Sen var han i Almedalen och sa att 26 000 barn i Sverige, enligt en undersökning, hade så dålig syn att de inte kunde följa undervisningen i skolan. Därför ville han att just barnglasögon skulle vara gratis. Det var bara det att ingen kunde hitta någon sådan undersökning.

Under samma Almedalsvecka hävdade han att samtliga 54 företag, i en granskning som Hotell och Restaurang-facket hade gjort, ägnade sig åt lönedumpning. Det var bara det facket hade sagt att det handlade om 26 företag, d.v.s. hälften.

(fortsättning följer…)

Inga kommentarer: