20 december 2011

Juholts fadäser, del 2

(… fortsättning)

Ett av de märkligaste agerande från Juholts sida gällde Libyen. Regeringen ville skicka åtta JAS-plan inklusive marksupport till kriget i Libyen, som världssamfundet hade begärt. Juholt tyckte att vi inte skulle skicka flygplan alls, utan vi skulle bidraga med ett hjälpfartyg istället. Men ingen hade ställt någon förfrågan om ett fartyg. Man har kanske inte så stor nytta av skepp i ett krig som huvudsakligen bedrivs i öknen. Sen kom Juholt med nya förslag till hjälpinsatser mest varje dag. Han hann med fem-sex olika varianter innan han gick med på en kompromiss: 1 fartyg och 5 JAS-plan. Världssamfundet var mycket nöjt med det jobb JAS-planen gjorde, men hade behövt tre till. Skeppet lämnade aldrig svensk hamn.

När Socialdemokraterna lämnade sin skuggbudget fanns inget om förbättring av a-kassan med, ett krav som funnits länge i partiets olika delar. Dessutom hade han ju nämnt det både i sitt installations- och sitt första maj-tal. Han och Waidelich fick göra om budgeten i sista stund, men han hävdade hela tiden att ”visst hade han med en förbättring av a-kassan i även i första versionen. Men det var ju bara ett utkast.” Sen skyllde han förvirringen på sin egen stab.

Därefter var Juholt i olika media och berättade om hur han smugglade ner tryckpressar till Polen. Han var bara 18 år då, men han hävdade att han bidrog starkt till kampen för ett fritt Polen. I Mix Megapol i maj sa han bl.a.: ”Det var tidningen Östra Smålands gamla tryckpress som vi smugglade ner i omgångar till Polen”. Men ingen på tidningen kände till denna smuggling, vilket medförde att han till Expressen i oktober fick medge: ”Jag har aldrig organiserat en smuggling av någon tryckpress.”

Enligt Juholt har Sverige större skolsegregation än USA. Han hänvisade till något som hette Pisa-rapporten. Men Skolverket, som är en av intressenterna i Pisa-rapporten har förgäves i rapporten letat efter någon grund till hans uttalande. 

(fortsättning följer…)

Inga kommentarer: