11 december 2011

Juholt och mobiler

Juholt har under sin ”förlåt-mig-turné” sagt väldigt klart och tydligt att han inte ska vara så ”yvig” i sina uttalanden. Mera eftertanke innan nya utspel, helt enkelt. Men vad händer då? Jo, han tycker att det är en mänsklig rättighet att ha mobiltäckning oavsett var man bor. Nu handlar det om att Telia tar bort sina kopparledningar för 50 000 hushåll i norra Sverige. Man hänvisar dem i fortsättningen till att använda mobiltelefon. Men 1 100 hushåll av dem har ingen mobiltäckning där de bor. Att se till att även täcka dessa hushåll, som nu ligger i ”mobilskugga”, skulle kosta 30 miljarder kronor. Och man måste bygga master där många kommer att hamna i naturskyddade områden. Och man måste bygga vägar till dessa master, också genom dessa naturområden. Att göra en konsekvensanalys är inte Juholts starkaste sida. Därför kommer nya uttalanden, utan ”eftertanke innan nya utspel”:



Ett sätt att se till att de 1 100 hushåll som idag saknar täckning, kan istället vara att ge dem varsin satellittelefon och bekosta den merkostnad som det innebär att ringa med en sådan telefon. Om man letar på nätet kan man hitta prisuppgifter på vad det hela kommer att kosta: Och om man då gör en enkel kalkyl utifrån uppgifterna på den här hemsidan:


hamnar man på en merkostnad på under 25 000 kr per hushåll och år, och då ingår själva telefonen.

Så istället för att bygga master och vägar för 30 miljarder för att ge de 1 100 hushållen kontaktmöjlighet med omvärlden, når man samma resultat för en kostnad på under 30 miljoner, d.v.s. mer än tusen gånger mindre.

”Mera eftertanke innan nya utspel” var det, ja.

Inga kommentarer: