3 december 2011

Invandringsdebatt

Såg på Aktuellt i SVT. Där var en minidebatt mellan Centerpartiets Annie Lööf och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson om invandringen. Lööf talade om arbetskraftsinvandring och Åkesson om flyktingmottagning. Medan Lööf poängterade vikten av att ha en stor arbetskraftsinvandring för att vi ska klara vår framtida välfärd, inriktade sig Åkesson helt på kostnaderna för att ta hand om flyktingar, där alltför många är analfabeter som aldrig kommer att komma in på den vanliga arbetsmarknaden.

I tio minuter stod de två debattörerna och framförde sina i förväg inövade texter. Man talade alltså helt förbi varandra. En debatt bör bestå av argument och motargument - debattörerna bör acceptera eller ha ett annat förhållande till motpartens påståenden. Att lyssna till varandras inställningar till debattfrågan är en självklarhet, om man nu vill ha en debatt.

Mina slutsatser av ”debatten” blev att vi måste ha en arbetskraftsinvandring så att vi även i framtiden kan leverera den välfärd vi är vana vi. Och att det kostar att ta emot flyktingar, som inte själva kommer att bidra till sin egen försörjning.

Så det handlar om att vi borde ha TVÅ debatter – en debatt om hur många arbetskraftsinvandrare vi måste locka till oss, och en annan om hur mycket flyktingmottagningen får kosta. Då kanske vi skulle kunna få ordning på den, i mitt tycke, inflammerade invandringsdebatten.

Inga kommentarer: