29 april 2011

Uppdrag Granskning, Valstugorna

Det mest klassiska "Uppdrag Granskning"-programmet måste ha varit det om valstugorna. Det var inför valet 2002 som Janne Josefsson lät en medarbetare besöka 47 valstugor i 30 olika kommuner. Denne medarbetare uppträdde uttalat främlingsfientlig och hans samtal med valarbetarna spelades in med dold kamera och mikrofon. Det var bara i två valstugor, båda socialdemokratiska, som mannen fick mothugg. Resten jamsade med i hans uttalanden eller förhöll sig passiva.

Konsekvensen av programmet blev att ett antal politiker fick avgå på studs. De flesta var moderater, men även några socialdemokrater fick silkessnöret av sitt parti.

En annan större konsekvens var att programmet, som sändes några dagar före valet, måste ha påverkat opinionen och socialdemokraterna vann valet knappt. Det var bara med hjälp av Vänsterpartiet i vanlig ordning och stöd från Miljöpartiet för ytterligare ett mandat som Göran Persson kunde bilda en socialdemokratisk majoritetsregering.

Om man nu granskar programmet kritiskt finner man följande grundfakta: SVT:s reportageteam besökte 47 valstugor i 30 kommuner runt om i landet: 17 socialdemokratiska, 17 moderata, 6 folkpartistiska, 6 kristdemokratiska och en vänsterpartistisk. Med hjälp av dold kamera och mikrofon försökte en man, med starkt främlingsfientlig framtoning, få igång en dialog med valarbetarna. I bara två valstugor fick reportern mothugg.

Den som såg programmet kommer ihåg hur det framförallt var i de moderata valstugorna som mannen ”fick napp”. Men även om det var flera socialdemokratiska valarbetare som gick i fällan, var det ändå fokus på moderaterna.

De folkpartistiska och kristdemokratiska valarbetarna förhöll sig mest passiva. De fick i alla fall ingen framträdande roll i programmet.

Hur skulle man själv ha agerat om man var valarbetare och stod i en av valstugorna. Uppgiften man hade måste ha varit att värva röster till partiet. Om det då kommer in en person som börjar snacka illa om invandrare, vad gör man då? Om man ger honom mothugg tappar man en röst. Om man jamsar med så kanske man har värvat en röst till. Uppgiften som man har i en valstuga måste i första hand vara att värva röster. Man måste nog jobba väldigt likt en beg. bilhandlare. D v s stryka ”kunden” medhårs, nästan på gränsen till oseriöst.

Men vad var syftet med valstugereportage? Eftersom man fokuserade så hårt på de moderata valarbetarna, och att det sändes bara några dagar för valet, har i alla fall jag en misstanke om Janne Josefsson lät sin politiska övertygelse övertrumfa sin journalistiska integritet.

Sen kan man fråga varför man inte fick någon redogörelse för vad som hände i den enda vänsterpartistiska valstugan. Men Janne & Co kanske blev trötta i benen och bara gick in till sina kompisar för att vila och kanske fika.

Inga kommentarer: