20 april 2011

Konsekvensanalys, privatisering

I Sverige används ofta beteckningen ”privatisering” när man egentligen menar ”entreprenadskap”. Jag ska ge ett exempel.

Antag att du åker pendeltåg från Stockholms Central till din ”avstigningsstation”. Där ska du ta en matarbuss till hållplatsen nära ditt hem. Pendeltåget körs av SL (AB Stockholms Lokaltrafik, landstingsfinansierat), bussen körs av Busslink, ett privat företag som SL har hyrt in för att sköta busstrafiken i stora delar av Stockholm. Pendeltåget har råkat ut för en försening (signalfel, krånglande dörrar, spårbrist, snö, löv på spåren …….) på några minuter. Tåget anländer till din avstigningsstation fem-sex minuter försenat. Från tåget ser du din buss som står redo för avfärd. Du springer av tåget men när du får ögonkontakt med bussen lämnar den hållplatsen och du får vänta kanske en halvtimme på nästa buss. Du är inte ensam om att ha missat bussen och kommentarerna haglar i stil med: ”Dj-a Busslink. Det är den där privatiseringens fel.”

Men Busslinks chaufför har gjort helt rätt, enligt det avtal Busslink har med SL. I avtalet står att Busslink ska ge god kundservice, visa smidighet och andra mjuka kvalitativa mål. Men avtalet innehåller även lätt mätbara kvantitativa mål som att inte ha förseningar, inte ställa in turer, ha tillräckligt med personal osv.

När busschauffören körde iväg på utsatt tid följde han bara avtalet som hans företag har med SL. Ingen försening här inte. Och det blir så mycket enklare om man kan köra med färre passagerare: mindre slitage, mindre behov av rengöring och lättare att hålla tidtabellen. Busslink har ju ingen del i biljettintäkterna utan är helt finansierat av SL.

Om bussen hade inväntat det försenade tåget hade ju i och för sig resenärerna blivit glada, men SL hade noterat en försening som kanske påverkat betalningen till Busslink. Och med fler passagerare som ska av vid diverse hållplatser hade kanske bussen haft svårt att köra in förseningen, dvs det hade blivit en försening längs hela turen. 

”Privatisering” används även i andra sammanhang, t ex för vårdbolag som hyrts in av landstinget. Vad mäter man där? Jo, t ex att maten håller rätt temperatur, inte hur den smakar. Att det finns tillräckligt med personal, inte vad personalen gör för de intagna. Att lokalerna är tillräckligt stora, inte hur städade de är. Osv, osv. Vad de intagna tycker är ganska ointressant eftersom landstingets kontrakt innehåller mest kvantitativa krav.

Ändå envisas vi att använda beteckningen ”privatisering” när vi egentligen menar ”entreprenadskap”.

Konsekvensen blir att ”privatisering” blir ett fult ord. När det egentligen är ”entreprenadskap” som borde bannas.

Inga kommentarer: