2 april 2011

Mobilsamtal

Transportstyrelsen har ansvaret för den av riksdagen beslutade ”Nollvisionen”, d v s få ner antalet döda och svårt skadade i trafikolyckor i Sverige till noll.

Man har vidtagit en mängd åtgärder för att öka trafiksäkerheten: satt upp mitträcken, byggt om korsningar till cirkulationsplatser, monterat upp fartkameror, infört 30 km/tim-gräns vid skolor och dagis, beslutat om skyldighet för bilister att ge fotgängare företräde vid övergångsställen, satt världens lägsta gränser för rattonykterhet och ­ -fylleri, gett polisen mer resurser för ökad hastighetsövervakning m m.

Men till skillnad från övriga länder i Europa tillåter man samtal med handhållen mobil vid bilkörning. Man har i och för sig börjat diskuterat om olämpligheten att skicka SMS samtidigt som man befinner sig mitt i trafiken.

Jag tror att de flesta tycker att läsa en tidning eller att skriva en bok inte är lämpligt samtidigt som man kör bil. Men att läsa eller skriva ett SMS finns det inte samma samstämmiga inställning till. Åtminstone inte bland beslutsfattarna.

I Europa är Moldavien, Albanien. Litauen, Malta och Sverige de enda länderna i Europa som tillåter mobilsamtal samtidigt som man kör bil. Men av dessa länder är det bara Sverige som har en ”Nollvision”.

Inga kommentarer: