18 april 2011

Konsekvensanalys, huliganlagen

När man läser en sådan här artikel….


…förstår man att politikerna är väldigt sent ute. Kanske 15-20 år försent. När man sedan äntligen kommer till skott inför man en lag som inte går att följa upp, eftersom det finns en annan lag som sätter käppar i hjulet. Uppenbarligen tänkte man inte hela kedjan ut.

Det som det handlar om är att man för ett par år sedan införde en lag mot våldsverkare som uppträder som publik på fotbollsmatcher, den s.k. ”huliganlagen”. Fotbollsföreningar, och sedan ett år tillbaka även polisen själv, kan polisanmäla folk som slåss och beter sig allmänt våldsamt. Tingsrätten kan sedan utfärda ett s.k. ”tillträdesförbud” till lagets matcher under högst ett år. Inget fängelsestraff, inga böter, bara att man inte får titta på det anmälande lagets matcher. Om man beter sig lika illa på allmän plats finns det lagar med helt andra sanktioner som kan användas. Men en fotbollsarena verkar betraktas på ett helt annorlunda sätt.

De som ska se till att bråkstakarna inte kommer in på arenorna är ordningsvakterna vid insläppen. Men det är många insläpp och många ordningsvakter det handlar om. I Stockholm finns det tre stora fotbollsarenor. Stockholms stadion har 14 vändkors, Söderstadion 18 st och Råsunda har hela 62 publikingångar. Men eftersom Personuppgiftslagen (PUL) inte tillåter att man fotograferar folk, bara för att de slåss, finns det inga bilder på huliganerna. Och vi talar om kanske ett hundratal huliganer som i dagsläget är avstängda.

Även om man nu skulle ha haft tillgång till foton bör det inte vara några problem att med solglasögon, lösmustasch och annan maskering smita förbi vakterna. Vi har alltså stiftat en lag som inte går att följa upp. 

Tänk om de sjunkande publiksiffrorna på fotboll (och ishockey för den delen, som har samma problem) beror på att vanligt folk inte accepterar att samhället, genom en ogenomtänkt lagstiftning, prioriterar våldsverkarnas integritet på bekostnad av t ex äldre personers och barnfamiljers säkerhet.

Inga kommentarer: