6 september 2011

SL:s biljettsystem

När jag flyttade till Stockholm för över trettio år sedan förvånades jag över lokaltrafikens biljettsystem. Man hade papperslappar eller –remsor som man manuellt stämplade. Rena stenåldern tyckte jag då. Och det tycker jag fortfarande.

Nu har SL sedan något år introducerat sitt Accesskort som kan laddas för olika tidsperioder. Ett system som finns i de flesta städer, framförallt utomlands. Och har funnits länge.

SL har också ett rabattsystem för de som reser mycket, men där resorna infaller då och då, vilket gör att ett SL:s Accesskort inte är lämpligt. Men detta rabattsystem är baserat på förköpsbiljetter i form av en pappersremsa – som ska stämplas manuellt. Inte mycket har alltså hänt på trettio år.  

Men vad händer då om den som ska stämpla har tagit kompledigt? Ja tidigare fanns det en skylt i fönstret, där spärrvakten skulle ha suttit, som sade ungefär: ”Kom ihåg vilken tid du gick genom denna stations spärr om det skulle bli en biljettkontroll.” Denna skylt har nu ersatts av en med en uppmaning att ”skaffa biljett”. Men man har ju en biljett i form av sin förköpsremsa. Det man saknar är någon som stämplar.

I Göteborg har resenärerna själva skött stämplingen genom att det finns stämpelapparater på bussar och spårvagnar. Något liknande kan man väl tänka sig att ha i Stockholm också tycker man. I synnerhet när det krävs stämpel, men där det inte finns någon person som kan stämpla.

Dessutom har man genom åren blivit så van vid att spärrvakter saknas och har ersatts av skyltar, att man inte varje gång läser vad som står på skylten. Man har ju råkat ut för detta ”hundra gånger” tidigare. Att skyltens innehåll har förändrats är det nog många som inte har observerat. Jag skulle tro att när de flesta som läste följande artikel i Svenska Dagbladet blev ordentligt förvånade. Det blev i alla fall jag:


Om man läser på SL:s hemsida så står det att man håller på att titta på hur man ska lösa problematiken med förköpsremsor. Det har man gjort i över trettio år nu.
 …..

Sent igår meddelade man att man återgår till den gamla rutinen och låter resenären slippa böter när spärrvakten har tagit ledigt. Denna rutin ska gälla till dess man löst förköpsmöjligheten via Accesskortet. Vilket ska bli möjligt ”om ett halvår eller ett år” som SL:s representant uttrycker det. Snälla SL: Det är 2011 nu - att stämpla papperslappar gjorde man förr i tiden, innan IT var uppfunnet.

Inga kommentarer: