24 september 2011

Frukt i skolan

Läste följande artikel häromdagen:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13666325.ab

En fråga som jag direkt ställer mig är: Hur f-n tänkte föräldrarna som anmälde det hela?

Det handlar alltså om att barnen ska ha en fruktstund varje dag. Och för den skull vill skolan att föräldrarna skickar med ett äpple, en banan eller någon annan frukt som barnet gillar. Nu förstår alla att frukt inte är gratis. Ett äpple kan ju kosta flera kronor, i och för sig beroende var man köper det, tio kronor på Seven-Eleven eller ett par kronor på ICA. Skolan har tagit höjd för att alla föräldrar inte har råd med så stora utgifter och har ordnat med så att de elever som inte har någon frukt med sig får en frukt av skolan.

Så vad är problemet? Jo, de anmälande föräldrarna menar att skolan ska vara avgiftsfri. Följden kommer antagligen att bli att fruktstunden tas bort. Att frukt kan vara bra ur inlärningssynpunkt, en mätt elev presterar mer än en hungrig, tycks dessa föräldrar inte ha tänkt på. Så vad är viktigast: att man tokföljer skollagen eller att eleverna inte är analfabeter när de tar studenten?

Eftersom det aldrig har varit ett krav från skolan att skicka med en frukt varje dag, bara en möjlighet för föräldrarna - ”Inget barn blir utan frukt – det serveras oavsett om man har med en egen” - kan man undra hur dessa anmälande föräldrar har tid och ork att ägna sig åt det här ”problemet”. Och hur de tänker. Rättshaverister finns på många ställen i samhället, synd bara att deras beteende ska gå ut över eleverna, t o m deras eget barn.

Inga kommentarer: