29 september 2011

Backa

Uppdrag Granskning visade häromveckan ett reportage från en av Göteborgs förorter, Backa. Vardagen där har på senare tid präglats av rån, stölder och skottlossningar. Det är kriminella ungdomsgäng som förpestar livet för vanligt folk.

Janne Josefsson gav sig ut bland ungdomarna och försökte ta reda på orsaken till de ordningsproblem som finns i Backa. ”Det är polisens fel. Jag har inte gjort något. Ändå trakasserar polisen mig” var det samstämmiga svaret från alla han frågade.

Mina teorier till deras syn på polisen är följande:
  1. De har en syn på Polisen som präglas av de rötter de har. I de diktaturer de här ungdomarna kommer ifrån, eller deras föräldrar, är Polisens roll i första hand att säkra makten för diktatorn. Det innebär att Polisen är, bortsett från att den vanligen även är gravt korrumperad, de stora bovarna i de länder där Backa-ungdomarna har sina rötter.
  2. De förväxlar demokrati med anarki. I en anarki gäller: Jag bestämmer. I en demokrati gäller: Majoriteten bestämmer.
  3. De är helt felinformerade om vad som gäller för medborgare i ett demokratiskt rättssamhälle. I en demokrati finns det en grupp som har till uppgift att säkra demokratin och rättsamhället: Polisen.
  4. I en demokrati är det bara Polisen som får tillgripa våld. Och det får den göra om demokratin/rättssamhället är hotat. Polisen har helt enkelt våldsmonopol.
  5. I en demokrati/rättssamhälle ska medborgarna lyda polismans uppmaning utan protest. Om polismannen griper fel person, tar nästa led i rättssamhällets över och rättar till det som blir fel. Och om även detta led gör fel, finns nästa led … och nästa … och nästa … Resultatet ska nämligen vara att oskyldiga inte ska drabbas av några straff eller andra sanktioner, medan de skyldiga ska få sina straff enligt gällande lagar.

Visserligen hade det varit lättast om de kriminella hade en skylt på sig som visade att de var kriminella. Då hade de oskyldiga inte blivit ”trakasserade av Polisen”. Men om de oskyldiga befinner sig bland de kriminella, och inte försöker stoppa de kriminellas kriminella handlingar, är det svårt för Polisen att välja ut rötäggen i folksamlingen. Det bästa de oskyldiga kan göra är att inte befinna sig bland de kriminella skitstövlarna. Då slipper de bli ”trakasserade av Polisen”.

Inga kommentarer: