3 november 2010

Partierna och invandringspolitiken

Lyssnar just nu på partiledardebatten i riksdagen och funderar på en sak. Varför vill inte partierna diskutera invandring? När det gäller skola, vård, omsorg, utbildning, försvar…. ja alla andra områden, då diskuteras det. Ekonomi, omfattning, begränsningar, tidplaner osv. Men när det gäller vår invandringspolitik är det locket på.

Läste på text-TV att 500 flyktingbarn väntar på att bli placerade i familjehem. För två år sedan kom ett flyktingbarn i veckan. I fjol var det ett om dagen. Och idag är det nio-tio om dagen. Kommunerna har tillsammans ställt upp med 2000 platser för dessa barn. De platserna tog slut i somras. Därför får nya ankommande vänta på sin tur och under tiden får de bo på olika institutioner. Kostnaden för ett flyktingbarn på dessa institutioner är mellan 1.900 och 3.100 kronor per dygn. Om vi räknar en medelkostnad på 2.500 kr per dygn kommer dessa 500 att kosta närmare en halv miljard kronor per år. Och denna årskostnad fylls på med ca 1 miljon kronor per flyktingbarn. Om denna utveckling får fortsätta kommer vi att ha en kostnad på över en miljard kronor varje år för att ta hand om dessa flyktingbarn. En kostnad som ökar med en halv miljard varje år.

Nog borde denna kostnad vara så stor att den skulle kunna diskuteras även i riksdagen. Eller ska vi överlåta hela invandringsdiskussionen till Sverigedemokraterna?

Inga kommentarer: